ГоловнаПолітика

Уже є приклади, коли українці беруть іпотеку під 10%, - Зеленський

Президент розповів, що сам брав кредит на житло під "страшні відсотки" - 22-25%.

Уже є приклади, коли українці беруть іпотеку під 10%, - Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вважає, що громадяни України повинні мати можливість придбати житло в кредит під 10% річних, тому що банківські ставки за іпотекою, які існували досі, - непідйомні для багатьох українських сімей.

Про це повідомляють на сайті Офісу президента.

Зеленський наголосив, що одне з основних завдань нинішньої влади - щоб іпотека була під 10% річних і менше.

"Ми боролися впродовж року. На це працював і уряд, і Офіс президента, і Національний банк, і інші банки. Зараз є домовленості, і вони вже втілюються в життя - іпотека знижена. У деяких банках іпотека під 10%. В цілому було головне завдання: якщо буде іпотека 10% - ми дійсно допоможемо людям, які зможуть дозволити собі купівлю житла", - сказав президент.

Він також розповів, що в минулому сам брав іпотеку на купівлю житла на столичній Оболоні під "страшні відсотки" - 22-25%. Зеленський зауважив, що високі відсоткові кредитні ставки на житло створюють значне навантаження на бюджет родини, адже майже весь заробіток доводиться віддавати банку. Тому вони мають знижуватися до обґрунтованого рівня.

"Є складнощі, я знаю. Вони пов’язані з обліковою ставкою Національного банку та з інфляцією. Але всі ці складнощі – технічні, всі вони з часом будуть нівельовані. Зараз найголовніше – вже є сигнал і є приклади: люди можуть і беруть іпотеку під 10%", - зазначив президент і додав, що це - "тільки початок".

Проєкт доступного іпотечного кредитування президент оголосив пріоритетним на початку року. У програмі задіяні як державні, так і комерційні банки. Більшість із них запустили пілотний проєкт з 1 липня.

Нагадаємо, 1 липня державний ПриватБанк запустив кредитування в рамках державної програми "Доступне житло під 10%".

На початку 2020 року Кабінет Міністрів поставив собі за мету знизити іпотечні ставки до 10% річних, а пізніше президент анонсував програму іпотеки під 10%. Нинішній Кабінет Міністрів Дениса Шмигаля вважає, що в перспективі ставки можуть бути знижені до 5-7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram