ГоловнаПолітика

Адвокат Порошенка - ДБР: публікація відео не замінює повістку

Правозахисник відзначив порушення норм кримінального кодексу.

Адвокат Порошенка - ДБР: публікація відео не замінює повістку
Игорь Головань
Фото: interfax.ua

Адвокат колишнього президента, лідера партії «Європейська солідарність» Ігор Головань заявляє, що розміщення Держбюро розслідувань відео в інтернеті з викликом на допит не замінює вручення повістки. Про це він написав у своєму блозі на «Українській правді».

«Порядок здійснення виклику в кримінальному провадженні врегульовано статтею 135 КПК України. «Там про «відосики» – жодного слова. Особа викликається до слідчого шляхом вручення повістки. Потурати порушенням закону ми не будемо», – пише Головань.

Крім того, він прокоментував справу про контрабанду картин, у рамках якої ДБР викликало Петра Порошенка на допит. На думку адвоката, спроби допитати експрезидента як свідка у провадженні, "очевидно направленому проти нього", є грубим порушенням конституційного принципу верховенства права.

«Де-юре Порошенко свідок, а де-факто його вже публічно оголосили звинуваченим. Є що пред’явити – хай пред’являють…», – наголошує адвокат Порошенка.

«Головний герой «відосика» слідчий Дощенко працює в Другому відділі Управління з розслідування кримінальних правопорушень, вчинених військовослужбовцями, ГСУ ДБР. До чого тут військовослужбовці? В інших відділах уже «нема дурних» розслідувати замовні справи із сумнівними перспективами?», – припускає Головань.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань викликало п'ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка 26 травня на допит як свідка в справі про незаконне переміщення культурних цінностей через державний кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram