ГоловнаПолітика

Зеленський привітав Нетаньягу з обранням на посаду прем'єра Ізраїлю

Президент України також попросив про допомогу в боротьбі з коронавірусом.

Зеленський привітав Нетаньягу з обранням на посаду прем'єра Ізраїлю
Владимир Зеленский и Беньямин Нетаньяху (архив)
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу і привітав його зі вступом на посаду.

Про це повідомляють на сайті Офісу президента.

"Вітаю вас з призначенням на посаду прем'єр-міністра і завершенням формування уряду. Вражений вашою політичною майстерністю - історія формування уряду єдності є неймовірною", - зазначив Зеленський.

Він також підкреслив, що Україна та Ізраїль завжди були й надалі залишатимуться надійними друзями і партнерами.

Сторони обговорили напрями подальшої співпраці та домовилися об'єднати зусилля в боротьбі з пандемією COVID-19.

"Ізраїль - це приклад ефективної боротьби з пандемією. Був би вдячний вашому уряду за надання гуманітарної допомоги, а також за обмін досвідом у боротьбі з коронавірусом", - сказав Зеленський.

Нетаньягу, своєю чергою, зазначив, що Ізраїль розгляне цей запит України.

Зеленський додав, що в умовах пандемії підтримка двосторонньої торгівлі має особливо важливе значення для обох країн. Він закликав ізраїльську сторону в найкоротші терміни завершити ратифікацію двосторонньої Угоди про вільну торгівлю, підписану 21 січня 2019 року. Співрозмовники також обговорили проєкти в Україні, зокрема участь у будівництві міжнародного аеропорту в Черкасах і автодороги.

Нетаньягу запросив Зеленського відвідати Ізраїль після стабілізації ситуації з пандемією.

Нагадаємо, 17 травня Кнесет Ізраїлю затвердив склад нового уряду більшістю голосів.

Політична криза в Ізраїлі тривала 18 місяців. У країні впродовж року тричі відбувалися вибори, і щоразу і праві, і ліві партії отримували в парламенті приблизно однакову кількість місць, що перешкоджало формуванню уряду. За підсумками виборів у квітні та вересні 2019 року ні Бені Ганцу, ні Нетаньягу не вдалося сформувати уряд.

Після виборів у березні 2020 року Нетаньягу і Ганц провели переговори щодо формування ротаційного уряду, які успішно завершилися наприкінці квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram