ГоловнаСвіт

В Ізраїлі розпочався судовий процес над прем'єр-міністром Нетаньягу

Розгляд може затягнутися на кілька років.

В окружному суді Єрусалиму у неділю почався судовий процес над прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Як зазначає newsru.co.il, вперше в історії цієї країни чинний глава уряду став підсудним, обвинуваченим у кримінальних правопорушеннях.

Фото: EPA/UPG

При цьому Нетаньягу відкидає усі звинувачення на свою адресу.

"Сьогодні під судом знаходиться волевиявлення народу. Йдеться про спробу заперечити рішення виборців і повалити владу національного табору. Розслідування були брудними від самого початку. Перед виборами у квітні 2019 року ці фірми терміново опублікували підозри проти мене. Перед останніми виборами вони терміново опублікували звинувачення проти мене. Вони не хотіли, щоб я стояв тут сьогодні як прем'єр-міністр. Вони хотіли, щоб я був переможеним політиком, колишнім прем'єр-міністром", - заявив він перед початком у суді.

Перше судове засідання у трьох справах проти Нетаньягу тривало близько години.

Фото: EPA/UPG

Адвокат прем'єр-міністра заявив, що для відповіді захисту на обвинувальний висновок буде потрібно від двох місяців до півроку. Адвокат пояснив це великою кількістю матеріалу.

Загалом судовий процес може розтягнутися на кілька років. Після цього, за будь-якого результату, слід очікувати подачу апеляцій.

Прем'єр-міністр Ізраїлю фігурує у трьох корупційних справах:

  • справа 1000 - отримання подарунків на сотні тисяч шекелів (понад 280 тисяч доларів) від голлівудського магната і продюсера Арнона Милчена й інших своїх прибічників;
  • справа 2000 - контакти з видавцем національної щоденної ізраїльської газети "Едіот ахронот" ("Останні новини") з проханням висвітлювати діяльність ізраїльської влади у позитивному ключі в обмін на допомогу у приборканні прямих конкурентів газети;
  • справа 4000 - надання преференцій телекомпанії "Безек" в обмін на позитивне висвітлення на її сайті Walla.

За усіма трьома справами Нетаньягу звинуватили в обмані громадської довіри, а у справі 4000 - і у хабарництві.

Разом з Нетаньягу судитимуть колишніх власників контрольного пакету компанії "Безек" і порталу Walla Шауля і Іриса Аловичів. Вони є фігурантами "справи 4000" і звинувачуються у дачі хабара, створенні перешкод перебігу судової процедури і чиненні впливу на свідків під час слідства.

Четвертий обвинувачуваний - власник концерну "Едіот ахронот" Арнон Мозес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram