ГоловнаПолітика

Міністр оборони Ірану назвав відповідального за збиття літака МАУ під Тегераном

Оператор ракетної системи звинувачується у відсутності комунікації з командним центром.

Міністр оборони Ірану назвав відповідального за збиття літака МАУ під Тегераном
Министр обороны Ирана Амир Хатами
Фото: IRNA

Відповідальним за збиття літака МАУ під Тегераном є оператор ракетної системи, який порушив правила дій ведення вогню "без отримання дозволу" в умовах, які склалися у той час. 

Про це заявив колишній іранський законодавець Махмуд Садекі з посиланням на отриману відповідь на його запит від міністра оборони Ірану, бригадного генерала Аміра Хатамі про причини катастрофи літака.

Садекі повідомив, що направив запит міністру 23 квітня і отримав відповідь тільки напередодні, інформує Радіо Свобода.

За його словами, Хатамі повідомив, що оператор ракетної системи звинувачується у тому, що, ймовірно, він не спілкувався з командним центром, покладаючись на "нечітку інформацію" Міністерства оборони, коли прийняв рішення про запуск ракети.

Махмуд Садекі зазначив, що хотів отримати від міністра оборони Ірану роз'яснення причин "відсутності координації у національній мережі протиповітряної оборони", що призвело до пуску двох ракет по українському пасажирському літаку у небі у Тегерана.

4 квітня іранські військові чиновники повідомили, що у справі про збиття українського лайнера затримано одну особу, яка перебуває під слідством.

6 квітня іранський депутат, член комісії з питань законодавства і юстиції парламенту Хассан Норузі заявив, що за збиття українського пасажирського літака МАУ під Тегераном нікого не заарештували, а військові "добре виконали свої обов'язки".

Нагадаємо, літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з семи країн, у тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

23 січня стало відомо, що Іран прийме рішення щодо "чорних скриньок" літака МАУ за результатами візиту делегації в Україну.

25 січня глава Міністерства закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф повідомив, що винний в аварії літака МАУ поблизу Тегерана перебуває у тюрмі.

Україна неодноразово зверталася до Ірану з проханням передати на розшифровку чорні ящики, однак поки їх не передали.

2 березня на той момент генпрокурор України Руслан Рябошапка заявив, що комунікації з правоохоронними органами Ірану щодо катастрофи літака української авіакомпанії "МАУ" відновлено, проте через епідемію коронавірусу консультації відклали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram