ГоловнаПолітика

Рада узаконила створення телеканалу для Донбасу замість іномовлення

Депутати дозволили мовлення в Україні і не англійською мовою.

Рада узаконила створення телеканалу для Донбасу замість іномовлення
Фото: facebook.com/kanalDOM

Верховна Рада у вівторок прийняла в цілому законопроєкт № 2521, який розширює дію державного телеканалу іномовлення UA|TV на тимчасово окуповані території.

За це проголосував 231 народний депутат.

Законопроєкт передбачає, що державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України" зможе вести мовлення в цифровому ефірі, аналоговому ефірі та у кабельних мережах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Криму й Севастополя, у районах, що межують із цими тимчасово окупованими територіями, і в прикордонних районах України.

Також законопроєкт передбачає, що програмну політику "Мультимедійної платформи іномовлення України" погоджує уповноважений орган, а контент створюють не англійською та іншими мовами, а українською та іншими мовами.

"Ми маємо враховувати реалії. Нам потрібно виграти інформаційну боротьбу за людей, які перебувають під потужним впливом держави-агресора на окупованих територіях. Англійською вони нас не почують. Новий телеканал іномовлення «Дім», який стартував на початку березня замість UA|TV, тепер зможе якісно використовували потужності іномовлення, щоби забезпечувати доступ до інформації й бути на зв'язку з нашими громадянами і тримати їх у курсі позиції держави", – прокоментував у фейсбуці прийняття закону голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Водночас в опозиції це голосування назвали "вбивством іномовлення".

"Замість цього створили державний російськомовний канал із розважальним контентом. З можливістю купувати контент у "Кварталу" і Ко за бюджетні гроші. Російськомовний. Ніякого лобізму й конфлікту інтересів, правда?" – написала у фейсбуці нардеп Вікторія Сюмар.

Нагадаємо, що на початку року на базі UA|TV створили телеканал для жителів окупованих територій "Дім".

На ньому транслюють "преміальний контент" інших українських телеканалів, мовлення ведеться в цифровому форматі та може бути доступне тільки на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram