ГоловнаПолітика

Болгарія не звільнить фігуранта справи Гандзюк Левіна з-під варти до рішення про екстрадицію

Суд продовжив термін його утримання під вартою на невизначений час - до рішення щодо екстрадиції.

Болгарія не звільнить фігуранта справи Гандзюк Левіна з-під варти до рішення про екстрадицію
Подозреваемый в организации нападения на Екатерину Гандзюк Алексей Левин (Москаленко) в суде в болгарском Бургасе, 9 марта 2020
Фото: hromadske.ua

Підозрюваний в організації нападу на радницю мера Херсона Катерину Гандзюк Олексій Левін не буде звільнений з-під варти після закінчення 40-денного терміну ув'язнення, поки не буде вирішено питання про екстрадицію.

Про це повідомило керівництво болгарської в'язниці, де утримується Левін, передає hromadske.

Також представники в'язниці продемонстрували рішення Окружного суду міста Бургас від 21 лютого, за яким термін тримання Левіна під вартою продовжили на невизначений час, до рішення в питанні екстрадиції.

"Левіна затримали 21 січня, 27-го заарештували на 40 днів. Однак вже через місяць Окружний суд ухвалив ще одне рішення - про безстрокове тримання під вартою", - повідомили у в'язниці.

Водночас, у коментарі виданню болгарський захисник Левіна Кирило Топалов, від послуг якого підозрюваний напередодні відмовився, зазначив, що його підзахисний не затягує процесу.

9 березня Апеляційний суд переніс розгляд апеляційної скарги захисту Левіна про екстрадицію через відмову підозрюваного від болгарського адвоката. 11 березня суд продовжить слухання і надасть Левіну нового державного захисника.

Нагадаємо, наприкінці січня 2020 року Олексія Левіна затримали в Болгарії, де він проживав останнім часом разом зі своєю співвітчизницею. Левіна підозрюють в організації нападу на Гандзюк.

27 січня болгарський суд заарештував Левіна на 40 діб. Після цього Зеленський обговорив з прем'єром Болгарії його екстрадицію.

Пізніше заступник генпрокурора Віктор Трепак заявив, що певні особи не хочуть екстрадиції в Україну Олексія Левіна. За його інформацією, ці самі особи вже забезпечили Левіна необхідним захистом.

22 лютого суд у Болгарії дозволив екстрадицію Левіна.

24 лютого адвокати Владислава Мангера, підозрюваного в замовленні нападу на Херсонську активістку Катерину Гандзюк, звернулися до суду з клопотанням відновити провадження щодо нього, яке було призупинено через розшук підозрюваного Олексія Левіна.

Антикорупційну активістку Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні.

За обвинуваченням у нападі на Гандзюк вже засуджені Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Микита Грабчук.

Підозрюваними в замовленні та організації нападу є Владислав Мангер і Олексій Левін. Їхні провадження було призупинено у зв'язку оголошенням Левіна в розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram