ГоловнаПолітика

Добкін заявив, що викупив "у вандалів" орден "Перемога" з львівського Монумента слави

За його словами, орден, який важить понад 700 кілограмів, продавали як брухт.

Колишній депутат Верховної Ради Михайло Добкін заявив, що "майже за півмільйона гривень" купив у збирачів брухту орден "Перемога" з львівського Монумента слави.

Фотографії барельєфа Добкін опублікував на своїй сторінці в Instagram. За його словами, орден, який важить понад 700 кілограмів, знайшли в одній з місцевих фірм.

Фото: instagram.com/dobkinmm

"Ним торгували як брухтом кольорового металу. Ми викупили його у вандалів. Майже за півмільйона гривень. Тепер він у Харкові і чекає, коли ми повернемо його на колишнє місце... Але, думаю, це буде не скоро", - написав Добкін.

Монумент бойової слави Радянських Збройних сил відкрили у Львові у 1970 році. Ансамбль меморіалу складався із 30-метрової стели, бетонної композиції з фігурами воїнів, які символізують основні роди військ радянської армії і фігури "Батьківщини-матері".

Монумент слави не потрапив під декомунізацію, оскільки був пам'ятником, присвяченим опору і вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до закону, не був символікою комуністичного тоталітарного режиму і не підпадав під обов'язковий демонтаж.

Однак у 2017 році комісія Львівської міськради визнала стелу аварійною, і в березні 2019 року її демонтували. Барельєфи з неї передали в музей "Територія терору".

Зірка, яку нібито купив Добкін, була розташована на іншій частині монумента, що не підпадає під демонтаж.

Ще в січні 2019 року зірка була на місці, але вже в березні, під час демонтажу, її не було.

Заступник мера Львова Андрій Москаленко в коментарі Zaxid.net сказав, що мерія має намір розібратися з інцидентом.

"Зараз ми перевіряємо інформацію від усіх, у тому числі від підрядника, який демонтував стелу. Після нашого рішення провести протиаварійні роботи і встановлення огорожі всі демонтовані елементи передали в музей і облікували. Усе, що ми брали на баланс, все є. По зірці окремо вивчимо і після 8 січня дамо офіційну інформацію", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram