ГоловнаСуспільствоЖиття

Інститут національної пам'яті попередив про високу вартість декомунізації "Батьківщини-матері"

Існує загроза перекидання статуї.

Інститут національної пам'яті попередив про високу вартість декомунізації "Батьківщини-матері"
Фото: Макс Требухов

Новий голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович попередив про високу вартість декомунізації монумента "Батьківщина-мати", на щиті якого встановлено радянський герб.

Про це він сказав на пресконференції в понеділок.

"Мені буквально позавчора повідомили, що Інститут [електрозварювання імені] Патона має рішення, як демонтувати [радянський герб], але це рішення буде дуже дороге", - сказав Дробович.

Він пояснив, що концепція інженерів передбачає будівництво величезних риштувань.

"Проблема в чому - щоб просто зрізати його або навантажити люлькою - вона може просто переважити. Там дуже складна інженерна конструкція, її не можна розбалансувати, там маятник у руці з мечем, який врівноважує статую. Якщо ми повісимо багато інженерних пристроїв, щоб знімати, демонтувати цей щит, він може перекинути статую. Тут безпека громадян у пріоритеті", - сказав Дробович.

Нагадаємо, згідно з прийнятим 2015 року законом про заборону комуністичної символіки, місцева влада зобов'язана знести всі пам'ятники радянським діячам. Незважаючи на те, що пам'ятник "Батьківщина-мати" пов'язаний з комуністичним режимом, його вирішили не демонтувати. При цьому радянський герб зі щита збираються колись прибрати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram