ГоловнаПолітика

РФ має намір закликати Київ до прямого діалогу з Донбасом на Нормандському саміті, - МЗС РФ

«Росія не може самостійно виконати Мінські домовленості».

РФ має намір закликати Київ до прямого діалогу з Донбасом на Нормандському саміті, - МЗС РФ
Фото: EPA/UPG

На саміті Нормандської четвірки в Парижі 9 грудня РФ має намір закликати українську сторону вийти на прямий діалог із Донбасом. Про це заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров на лекції в Дипломатичній академії МЗС Киргизії, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми чули від минулої адміністрації в Україні, від минулого режиму, заяви про те, що вони ніколи не будуть вести прямі переговори з Донецьком і Луганськом, чули і від представників уже нової адміністрації президента Зеленського такі висловлювання, так само як і інші заяви, які не те  що ставлять під сумнів, а означають відмову від виконання Мінських домовленостей", - заявив Лавров.

Голова російського МЗС зазначив, що Зеленський повинен викласти, як він сам бачить свої дії з цього приводу.

"Про все це будемо говорити на саміті Нормандського формату 9 грудня в Парижі. Я думаю, там президент Зеленський повинен буде докладно викласти, як він бачить сам свої дії з виконання Мінських домовленостей", - сказав Лавров.

Він також зазначив, що Росія не може самостійно виконати Мінські домовленості", оскільки вона не є їх стороною.

"Росія як член Нормандської четвірки сформувала рамки, які лягли в основу Мінських домовленостей. І ці домовленості передбачають вирішення всіх питань через прямі переговори між Києвом, Донецьком і Луганськом. І це (виконання домовленостей) залежить, перш за все, від цих сторін, які безпосередньо конфліктують на сході України", - заявив голова російського МЗС.

Нагадаємо, Зеленський і лідери Франції і Німеччини готові були провести саміт Нормандської четвірки 17 вересня в Парижі, але Росія через "технічні причини" не змогла взяти участь у цій зустрічі.

Після довгих переговорів сторони домовилися про зустріч 9 грудня.

За словами Зеленського, він порушить на саміті питання конкретних термінів деокупації Донбасу і обміну полоненими. Одним з питань порядку денного саміті стане проведення місцевих виборів на окупованій території.

19 листопада міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна готова до розумного компромісу на паризькому саміті Нормандської четвірки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram