ГоловнаПолітика

Посол США в ЄС визнав зв'язок між військовою допомогою Україні та розслідуванням проти Байдена

Сондленд розповів, як обговорював надання взаємних гарантій з помічником Зеленського Єрмаком.

Посол США в ЄС визнав зв'язок між військовою допомогою Україні та розслідуванням проти Байдена
Фото: EPA/UPG

Посол США в Європейському Союзі Гордон Сондленд визнав, що військова допомога Україні була пов'язана із зобов'язанням Києва проводити розслідування, яких хотів президент Трамп.

Про це йдеться в оприлюднених Конгресом США свідченнях Сондленда в рамках розслідування щодо імпічменту Трампа, пише New York Times.

"Свідчення пана Сондленда дало кілька важливих нових подробиць, крім розповіді, яку він дав під час 10-годинного інтерв'ю минулого місяця. Він надав детальний опис своєї власної ролі в попередженні українців про те, що їм необхідно виконати запити на проведення розслідувань, яких вимагає особистий адвокат президента Рудольф В. Джуліані. До початку вересня, за словами пана Сондленда, він переконався, що військова допомога і зустріч в Білому домі були зумовлені тим, що Україна взяла на себе зобов'язання провести ці розслідування", - йдеться у публікації.

В оновлених свідченнях Сондленд розповів про те, як він обговорював надання взаємних гарантій з помічником президента України Андрієм Єрмаком в кулуарах зустрічі 1 вересня між віцепрезидентом Майком Пенсом і Володимиром Зеленським у Варшаві.

"Я сказав, що відновлення американської допомоги, найімовірніше, не відбудеться доти, поки Україна не надасть публічної антикорупційної заяви, яку ми обговорювали протягом багатьох тижнів", - сказав Сондленд.

За словами Сондленда, він заявив, що вважає призупинення допомоги Україні у розмірі 391 млн дол. США, яка була схвалена Конгресом, було "необачним", хоча він не знав "коли, чому або ким" допомога була призупинена". Але він сказав, що дійшов висновку, що допомога була пов'язана з розслідуваннями.

Раніше повідомлялося, що на закритих слуханнях Палати представників Сондленд зізнався у спробах Білого дому тиснути на Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram