ГоловнаПолітика

Білий дім блокував резолюцію Держдепу про засудження захоплення РФ українських моряків, - The Guardian

Трамп висловлював стурбованість, однак не звинувачував Росію.

Білий дім блокував резолюцію Держдепу про засудження захоплення РФ українських моряків, - The Guardian
Фото: EPA/UPG

У листопаді 2018 року, коли РФ незаконно захопила українських моряків і судна в Керченській протоці, Білий дім заблокував заяву Держдепу про засудження російської агресії. Про це заявив колишній помічник спецпредставника Держдепартаменту США Курта Волкера Крістофер Андерсон, повідомляє The Guardian.

"Коли мої колеги з Державного департаменту швидко підготували заяву, в якій засуджували Росію за її ескалацію, вищі посадові особи в Білому домі заборонили її оприлюднити", - зазначив Андерсон.

Під час свідчень у Конгресі у справі імпічменту Андерсон цитував колишнього радника з національної безпеки Джона Болтона: "Джуліані був ключовим голосом з президентом щодо України, який міг стати перешкодою для посилення залучення Білого дому".

Незважаючи на відсутність реакції Білого дому, тодішня посолка США в ООН Ніккі Хейлі засудила дії РФ, після цього держсекретар Майк Помпео зробив те саме. При цьому Дональд Трамп висловив свою стурбованість, однак звинувачував тоді Москву.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки Росія захопила українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" разом з екіпажем суден. Усього там було 24 українських моряки.

Їх відпустили 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram