ГоловнаПолітика

Фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" помістили в підвал СІЗО Сімферополя, - адвокат

Публічних коментарів ФСВП Росії щодо умов утримання фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" у СІЗО в Криму немає.

Фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" помістили в підвал СІЗО Сімферополя, - адвокат
Фото: 112.ua

Фігурантів другої сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір" Тофіка Абдулгазієва і Ремзі Бекірова помістили в підвал СІЗО в Сімферополі.

Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов, передає Крим.Реалії.

На своїй сторінці у facebook адвокат розмістив відеокоментар після зустрічі зі своїм підзахисним Абдулгазієвим, якого нещодавно етапували в СІЗО Сімферополя з російського міста Шахти, куди його вивезли одразу після арешту наприкінці березня.

За словами Курбедінова, під час етапу до Сімферополя Абдулгазієв захворів. Однак, як розповів Курбедінову його підзахисний, незважаючи на високу температуру, правоохоронці, які супроводжували заарештованих, жодної допомоги йому не надали. Лікувався кримський татарин таблетками, які йому дали інші арештанти.

Як розповів адвокату Абдулгазієв, їх із Бекіровим посадили в підвали, які в СІЗО називають карантинними камерами. Він зазначив, що ці приміщення зовсім не виконують своєї функції карантину та ізоляції людини, а в них навпаки можна захворіти через "неналежні умови".

"Тофік описує це підвальне приміщення як з куполоподібною стелею, всередині камери цей купол досягає висоти трохи більше людського зросту, а туалет там менш ніж 50 см, у нього можна зайти тільки боком. Крім того, в камері проходять всі комунікації, адже це підвальні приміщення, туди часто затікають каналізаційні відходи. Ходити по камері доводиться в напівзігнутому положенні", - розповів адвокат.

Курбедінов розповів, що сьогодні планує надіслати електронною поштою скарги в російську прокуратуру, уповноваженому з прав людини та в інші інстанції, щоб ті провели відповідні перевірки і привели у відповідність з IV Женевською конвенцією умови утримання Абдулгазієва і Бекірова.

Публічних коментарів ФСВП Росії щодо умов утримання фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" у СІЗО в Криму немає.

27 березня 2019 року російські силовики провели в Криму масові обшуки в будинках кримських татар і затримали 25 осіб. 23 кримчан вивезли в Росію, один утримується в СІЗО Сімферополя, ще один - Едем Яїчіков - зник, його місцеперебування невідоме з 27 березня.

Затриманим фігурантам справи суд постійно продовжує арешти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram