ГоловнаПолітика

Політв'язня Стешенка звільнили з кримської в'язниці

Харків'янина звільнено за УДЗ.

Політв'язня Стешенка звільнили з кримської в'язниці
Политзаключенный Александр Стешенко
Фото: relativespp.org

Засудженого у Криму до двох років колонії-поселення харків'янина Олександра Стешенка звільнено.

Про це повідомив глава Об'єднання родичів політв'язнів Кремля Ігор Котелянець.

"Політв'язня зі списку Сенцова Сашу Стешенка звільнили. Сьогодні ми в Об'єднанні родичів політв'язнів Кремля цілий день чекали, затамувавши подих. Сашу Стешенка вивозили з Криму на материк. Це політв'язень, якого у 2018 році ФСБ посадила у Криму за нібито плани підпалити будинок муфтія для залякування проросійськи налаштованих кримських татар і для нагнітання міжнаціональної ворожнечі. Сашу відпустили за УДЗ. До останнього здавалося, що окупанти передумають і дадуть задню", - йдеться у повідомленні Котелянця у фейсбуці.

У квітні 2018 року повідомляли, що затриманий російською ФСБ після перетину адмінкордону з Кримом харків'янин Олександр Стешенко зник після того, як його насильно відвезли у невідомому напрямку з сімферопольського спецприймальника для осіб, які відбувають адмінпокарання.

23 квітня МЗС України направив ноту уряду РФ з вимогою повідомити причини затримання та місцезнаходження громадянина України Стешенка. В якості підстави затримання окупанти вказали проблему з фотографією у паспорті, хоча до цього інциденту Стешенко неодноразово подорожував з цим паспортом, у тому числі по Криму.

У серпні 2018 року підконтрольний РФ Центральний районний суд Сімферополя визнав Стешенка винним у підпалі будинку муфтія Криму Еміралі Аблаєва. Під час слідства Стешенко, за твердженням силовиків, повністю визнав свою провину. Кримінальну справу за ч.2 ст.282.1 КК Росії (Створення екстремістського співтовариства) щодо Стешенка після "каяття" було припинено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram