ГоловнаПолітика

Підстав для затримання моряків з російського танкера не було, - СБУ

СБУ підтвердила, що команда танкера Neyma покинула Україну.

Підстав для затримання моряків з російського танкера не було, - СБУ
Фото: bessarabiainform.com

Екіпаж затриманого російського танкера, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці в 2018 році, не порушував норми Морського права і закони України, тому підстав для затримання моряків встановлено не було.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

"Дотримуючись українських законів, не порушуючи прав і свобод російських моряків, останнім надано безперешкодна можливість повернення додому до своїх родин", - заявили в СБУ.

У спецслужбі підкреслили, що Україна сумлінно дотримується норм Морського міжнародного права і рішень Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Нагадаємо, вчора, 24 липня СБУ і військова прокуратура затримали російський танкер Neyma (зараз називається Nika Spirit), який 25 листопада 2018 року блокував українські військові кораблі в Керченській протоці, саме його дії призвели до захоплення українських кораблів і полону їх екіпажів.

Після затримання на танкері провели обшук і вилучили документи, записи радіопереговорів під час конфлікту і бортових журналів з метою встановлення фактичних обставин 25 листопада 2018 року. Судно РФ визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт.

Дізнавшись про це, Росія почала знову погрожувати Українській державі, обіцяючи "наслідки".

Як повідомлялося, екіпаж затриманого в Україні танкера вже повертається в Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram