ГоловнаПолітика

Переговори про звільнення моряків активізувалися після розмови Зеленського з Путіним, - омбудсмен

Денісова закликала журналістів "не шкодити переговорам" про звільнення військовополонених гучними заголовками.

Переговори про звільнення моряків активізувалися після розмови Зеленського з Путіним, - омбудсмен
Людмила Денисова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Переговори про звільнення військовополонених українських моряків перейшли в активну фазу після телефонної розмови між президентами України та Росії Володимиром Зеленським і Володимиром Путіним.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

"В активну фазу переговори зі звільнення українських моряків перейшли після телефонної розмови між президентами України та РФ", - зазначила Денісова.

Вона також повідомила, що між МЗС двох країн проходять переговори щодо виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

"Мені відомо, що проходять переговори між зарубіжними відомствами двох держав щодо виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права. І я дякую Володимиру Зеленському за всі зусилля, яких він докладає до звільнення військовополонених моряків і всіх громадян, яких утримують сьогодні в пенітенціарних закладах Російської Федерації. І я переконана, що найближчим часом буде прийнято очікуване нами рішення", - зазначила Денісова.

Омбудсмен додала, що процес звільнення моряків - дуже тривалий і складний, і вона тримає постійний контакт із президентом з цього питання. Вона також закликала журналістів "не шкодити переговорам" про звільнення військовополонених гучними заголовками.

"Звертаюся до вас: дотримуйтеся професійної етики, коли ви шукаєте такі, знаєте, гучні заголовки для своїх новин, щоб не нашкодити цим переговорам, які нині ведуться", - сказала уповноважений ВР.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що Денісова нібито сказала журналістам про те, що домовленості про повернення Україні захоплених Російською Федерацією українських військовополонених моряків уже досягнуто.

Нагадаємо, напередодні Денісова заявила, що домовленості про повернення українських моряків уже досягнуто і вже "оформляються останні документи". Пізніше вона уточнила, що конкретних домовленостей про звільнення моряків все-таки не досягнуто.

У листопаді минулого року російські силовики обстріляли та захопили три кораблі військово-морських сил України (катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя). У полон потрапили 24 українці, троє з них дістали поранення.

Російський суд заарештував усіх затриманих українців за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Тепер їх тримають у СІЗО в Москві.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив, що Росія повинна негайно звільнити заарештованих і повернути в Україну затримані кораблі.

15 липня повідомлялося, що українських моряків включили до списку обміну полоненими. Пізніше Денісова запропонувала звільнити моряків під її особисте зобов'язання, оскільки в Кримінально-процесуальному кодексі РФ передбачено таку можливість. Однак, того самого дня Лефортовський суд Москви продовжив тримання під вартою всім 24-м військовополоненим морякам на три місяці.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram