ГоловнаПолітика

Клімкін: Путін незабаром звільнить українських моряків в обмін на політичні преференції

"Його кінцева мета - визнання Росії як країни, яка потрапляє в "нормальність".

Клімкін: Путін незабаром звільнить українських моряків в обмін на політичні преференції
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ Павло Клімкін упевнений, що Володимир Путін незабаром звільнить 24 військовополонених українських моряків. В обмін на це президент РФ спробує отримати якомога більше політичних преференцій.

Про це Клімкін заявив в ефірі телеканалу ATR.

"Я впевнений, що їх (військовополонених моряків, - Ред.) звільнять, причому найближчим часом. Але для Путіна важливо вирішити це питання - це моя особиста думка - в контексті саміту G7, у контексті того, що будуть зустрічі про Донбас, можливо в Нормандському форматі. Він спробує використовувати це саме в цьому контексті. Також, звичайно, для нього дуже важливо, щоб у Європі солідарність з приводу санкцій зменшувалася. Він буде бити на кінець року", - сказав голова МЗС.

Клімкін зазначив, що Путіну байдужа доля тих, хто перебуває під арештом в Україні.

"Його це не цікавить. Його цікавить отримання кращого становища для підняття ставок. Я неодноразово говорив, що він використовує хлопців (військовополонених моряків, - Ред.) як розмінну монету. Його кінцева мета - санкції і визнання Росії як країни, яка потрапляє в "нормальність". А друге - це свобода дій і можливість діяти в Україні на розкол і федералізацію", - зазначив Клімкін.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людей) доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони й досі.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, узятих у полон у листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня МЗС України отримало ноту МЗС РФ, що містила пропозицію про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилило. Спецпредставник США з питань України Курт Волкер назвав пропозицію Росії стосовно моряків пасткою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram