ГоловнаПолітика

Заступник голови СБУ Калюжняк спростував звинувачення у співпраці з режимом Януковича

Він також заявив, що не брав участі в розробці будь-яких планів проти учасників Майдану.

Заступник голови СБУ Калюжняк спростував звинувачення у співпраці з режимом Януковича
Анатолий Калюжняк

Новий заступник т.в.о. голови Служби безпеки Івана Баканова генерал-майор Анатолій Калюжняк спростував звинувачення у співпраці з режимом експрезидента Віктора Януковича.

Про це він заявив в інтерв'ю "theБабелю".

Калюжняк підкреслив, що в СБУ його запросив Баканов.

"Після призначення він розібрався в нюансах роботи підрозділу "К", зрозумів, які зміни потрібні. Думаю, що рішення було прийнято з урахуванням мого досвіду в ГУ "К" на посаді заступника керівника і системних результатів роботи підрозділів під моїм керівництвом в той час. Служба зараз реформується, щоб наблизитися до стандартів партнерських спецслужб країн - членів НАТО. Найбільше реформа торкнеться саме напрямку боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Служба поступово відходить від боротьби з конкретними корупційними правопорушеннями до системної протидії всім загрозам державної безпеки, до яких належить і поширення корупції та організованої злочинності. Головне наше завдання - викорінити корупційні механізми і зупинити контрабандні схеми на кордоні", - сказав Калюжняк.

Він також заявив, що не підпадає під закон про люстрацію.

"У 1992 році я закінчив курси Служби нацбезпеки України. Мій курс був перший, який закінчив навчання за незалежної України, присягу я давав виключно українському народові. В період Революції гідності я займав посаду керівника Головної інспекції СБУ. Цей підрозділ, відповідно до положень, не є відокремленим. Тому посада його керівника не підпадає під закон про люстрацію", - сказав він.

Він також запевнив, що СБУ не буде "тиснути на бізнес" і готова до прозорого співробітництва із засобами масової інформації, особливо журналістами-розслідувачами.

Калюжняк також спростував інформацію ЗМІ про те, що він є автором плану "Бумеранг", за яким в 2014 році повинні були захопити Будинок профспілок.

"Навпаки, за вказівкою керівництва СБУ виконував окремі доручення Генеральної прокуратури щодо встановлення обставин розробки плану "Бумеранг" і кола причетних до цього. Ми провели службові розслідування про можливу причетність співробітників спецслужби до подій на Майдані. Всі матеріали передані в Генпрокуратуру, і щодо них розпочато кримінальні провадження. У ГПУ не було ніяких претензій з приводу необ'єктивності розслідування, затягування виконання окремих доручень ГПУ і організації співробітництва", - пояснив він.

Чиновник підкреслив, що не брав участі в розробці будь-яких планів щодо учасників Майдану.

Нагадаємо, 28 червня "Слідство.Інфо" повідомило про призначення Калюжняка заступником Баканова. Журналісти заявили, що під час Януковича Калюжняк обіймав посаду заступника начальника Головного управління "К" Служби безпеки України і підпадає під люстрацію.

За інформацією ЗМІ, незадовго до Революції гідності Калюжняк отримав генеральське звання, в квітні 2014 року звільнився з СБУ і почав працювати помічником депутата Владислава Бухарєва, який на початку червня очолив Службу зовнішньої розвідки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram