ГоловнаПолітика

Суд відпустив з-під варти екс-голову СБУ Києва, який керував зачисткою Євромайдану

Щеголєву змінили запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Суд відпустив з-під варти екс-голову СБУ Києва, який керував зачисткою Євромайдану
Александр Щеголев
Фото: Тарас Спивак

Суд відпустив з-під варти екс-голову Служби безпеки в Києві та області Олександра Щеголєва, звинуваченого у злочинах проти Майдану.

Про це повідомляє кореcпондент LB.ua.

Так, Шевченківський суд під головуванням судді Є. О. Мартинова сьогодні змінив запобіжний захід Щеголєву з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Про це також повідомили адвокати в справах Майдану у Фейсбуці.

"Адвокати Щеголєва заявили клопотання про зміну запобіжного заходу до засідання, посилалися серед іншого на вчорашнє рішення Конституційного Суду за поданням Савченко. Велика мотиваційна частина - звідти", - повідомив прокурор у справі Олександр Супрун.

Як повідомлялося, 25 червня, КСУ визнав неконституційним положення ч.5 ст. 176 Кримінально-процесуального кодексу, у якому йдеться про те, що до підозрюваних у тероризмі, злочинах проти основ національної безпеки України, перешкоджанні діяльності Збройних сил неможливо застосувати більш м'який запобіжний захід, крім узяття під варту. Відповідне рішення прийняла Велика палата КСУ за конституційною скаргою громадян, серед яких - народний депутат Надія Савченко, а також екс-глава Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук.

У травні 2018 року до КСУ надійшла скарга Савченко, в якій вона просила розглянути на відповідність Основному закону положення ч.5 ст.176 КПК. Оспорювані положення передбачають обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Зазначимо, що Савченко інкримінують "вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу й захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, приготування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами й вибуховими речовинами".

Одіозному колишньому голові Апеляційного суду Криму Чорнобуку Генпрокуратура інкримінує "підривну діяльність" і "державну зраду". У серпні 2016 року Чорнобука звільнили з Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв'язку з порушенням присяги. Вища кваліфікаційна комісія суддів до прийняття рішення ознайомилася з відео, де Чорнобук говорив, що жоден суддя, який вирішив залишитися працювати в Криму після окупації, не порушує присяги. Генпрокурор Юрій Луценко раніше заявляв, що Чорнобук "вів підривну діяльність, надаючи допомогу в переході судів анексованого Криму на використання російського законодавства".

Нагадаємо, Щеголєва звинувачують у тому, що він керував зачисткою Майдану 18-10 лютого 2014 року, коли було підпалено Будинок профспілок, загинули 20 осіб і були поранені понад 200.

Щеголєва взяли під варту ще 2015 року. До цього він перебував під цілодобовим домашнім арештом. Екс-командиру СБУ в Києві та області загрожує довічне ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram