ГоловнаПолітика

Судді не стануть незалежними тільки тому, що так записали в Конституції або в законі, - Філатов

"Навряд чи широка громадськість буде задоволена його (Антикорсуду) результатом".

Дуже наївно вважати, що корупція зникне після створення ще одного органу. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив колишній заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов з приводу формування Вищого антикорупційного суду.

"...Треба бути готовим, що якщо цей суд працюватиме якісно, навряд чи широка громадськість буде задоволена його результатом. Буде багато виправдувальних вироків. Ніхто ж не скасовував проблеми в досудовому розслідуванні. А якщо «затикати» судом дірки в слідстві, то це буде не суд, а придаток слідства. Зрозуміло, «злодій повинен сидіти у в'язниці - ось що людей цікавить». Це вічна суперечка Жеглова і Шарапова. Але хто хоче жити в поліцейській державі?" - сказав він.

Філатов відзначив, що не вважає створення Вищого антикорупційного суду панацеєю.

"Однозначно, кардіохірург краще зробить операцію на серці, ніж просто хірург. Тому суддя, який спеціалізується на конкретному типі справ, може бути більш ефективним у цих справах. Але також дуже наївно вважати, що корупція зникне після створення ще одного органу", - додав він.

"Корупція, як розруха, - в головах. Точно так само - і незалежність суддів. Судді не стануть незалежними від того, що так записали в Конституції або в законі. Це питання менталітету.

Дуже часто ми чуємо, що в нашій країні не побороли корупцію, тому що не провели судову або ще якусь реформу. Але насправді це - комплексна задача. Якщо в судах корупція зникне, а в прокуратурі та досудовому слідстві залишиться, то в суд вона теж повернеться. Це - з'єднані ємкості", - сказав Філатов.

Нагадаємо, 7 травня 2019 року відбулося перше засідання суддів Антикорупційного суду. Його очолила колишня суддя Печенізького райсуду Харківської області Олена Танасевич.

11 квітня президент Петро Порошенко призначив 38 із 39 суддів Антикорупційного суду. Він також анонсував початок роботи ВАКС до кінця року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram