ГоловнаПолітика

Гаазький суд опублікував позиції України і РФ у справі про порушення морського права

Росія вважає, що суд не має юрисдикції за позовом України.

Гаазький суд опублікував позиції України і РФ у справі про порушення морського права
Международный трибунал по морскому праву в Гамбурге
Фото: dw.com

У понеділок, 10 червня, на сайті Постійної палати третейського суду опубліковано позиції України і Росії у справі про права прибережної держави в Чорному і Азовському морях і в Керченській протоці.

Про це повідомляють на сайті Міністерства закордонних справ.

Зазначають, що 22 травня 2018 року РФ подала свої заперечення щодо наявності в суду юрисдикції розглядати справу, ініційовану Україною згідно з Конвенцією ООН з морського права. Після цього Україна подала свої письмові пояснення і свої заперечення.

"Російська Федерація вважає, що суд не має юрисдикції за позовом України, оскільки суд не може визначати, яке держава є суверенною по сухопутній території Криму", - йдеться в повідомленні.

Натомість Україна заявляє, що Крим український. Україна просить суд розтлумачити і застосувати Конвенцію для визначення правових наслідків морського поведінки Росії. Суперечка стосується застосування UNCLOS, порушень Конвенції Росією, мета України в цьому арбітражі - відшкодування за цей серйозний морський збиток.

Росія вважає, що вимоги України в цій справі стосуються військової діяльності, виключеної з-під юрисдикції трибуналу.

"Порушення Росією UNCLOS відбулися в період після вторгнення Росії на Кримський півострів. До того ж, вторгнення Росії на півострів не є предметом жодних вимог України, а тому це не є тим, чого стосується ця суперечка", - додали в МЗС.

Росія також вважає, що суд, створений відповідно до Додатку VIII, а не Додатку VII, не є належним майданчиком для розгляду вимог України щодо рибальства, захисту і збереження морського середовища і судноплавства.

"Це твердження є безпідставним, оскільки обидві сторони погодилися на юрисдикцію згідно з Додатком VII у спорах цього характеру - і Україна не погодилася на юрисдикцію Додатку VIII з цього виду спору... Спроба Росії розділити цей спір не відповідає Конвенції, а також заявами обох сторін відповідно до с. 287", - додали в МЗС України.

Фото: mfa.gov.ua

Нагадаємо, сьогодні, 10 червня, в Гаазі розпочалися усні слухання з приводу юрисдикції за позовом "Україна проти РФ" про порушення окупантами прав прибережної держави, які гарантує Конвенція ООН з морського права.

14 вересня 2016 року Україна подала окремий позов проти РФ за порушення країною-окупантом Конвенції ООН з морського права 1982 року. В травні 2017 пройшло перше засідання трибуналу, на якому створили арбітраж, 19 лютого 2018 року Україна подала свої докази.

Раніше в МЗС України заявляли, що мають намір домагатися міжнародного статусу Керченської протоки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram