ГоловнаПолітика

Генпрокуратура оголосила підозру Ющенку

Підозру висунуто в справі про виведення "Межигір'я" з державної власності.

Генпрокуратура оголосила підозру Ющенку
Фото: facebook/mysh mark

Колишньому президенту України Віктору Ющенку повідомлено про підозру за ст.191, ч.5 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України в справі про виведення резиденції "Межигір'я" з державної власності.

Про це повідомив народний депутат Сергій Лещенко.

"Підозру висунула Генпрокуратура в рамках справи про резиденцію "Межигір'я", яка була виведена з державної власності у 2007 році. Парадокс у тому, що це правда. Ющенко дійсно у змові з Януковичем це зробив, цілеспрямовано перевівши "Межигір'я" з ДУС у сферу відання Кабміну, який передав "Межигір'я" до статуту держпідприємства "Надра України", а воно вивело резиденцію з держвласності на користь фіктивної донецької фірми. Після цього Янукович почав будувати в "Межигір'ї" персональний рай", - написав нардеп у Телеграмі.

Лещенко додав, що підозру направлено Ющенкові поштою.

У 2007 році Віктор Янукович, який очолював Кабінет Міністрів, передав "Межигір'я" до статутного фонду держкомпанії "Надра України", після чого вона уклала договір з фірмою "Медінвесттрейд". Обмін полягав у тому, що держава віддає приватній фірмі "Межигір'я", а натомість отримує дві нежитлові будівлі в Києві за адресою Паркова алея, 3 і Паркова алея, 5-7.

Через два місяці - в листопаді 2007 року - компанія "Медінвесттрейд" продала резиденцію "Межигір'я" фірмі "Танталіт", яка володіла комплексом до втечі Януковича з України.

У вересні 2016 року Державна аудиторська служба дійшла висновку, що обмін між "Надрами України" і "Медінвесттрейдом" був нерівноцінним. Вартість майна, яким обмінювалися компанії, в договорі була визначена на рівні 111,7 млн гривень. Але висновки Київського науково-дослідного інституту судових експертиз засвідчили, що "Межигір'я" коштувало тоді 540 млн гривень. Таким чином, "Надра України" недоотримали 428,3 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram