ГоловнаПолітика

АРМА назвало умову для нового конкурсу на керуючого "Межигір'ям"

Агентство заявило, що обрало найкращий варіант з наявних.

АРМА назвало умову для нового конкурсу на керуючого "Межигір'ям"
Фото: LB.ua

Нацагентство з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) вважає, що обраний ним управитель для "Межигір'я" став найкращим варіантом з наявних. Водночас відомство готове оголосити новий конкурс, якщо громадськість запропонує більш якісного управителя.

Про це йдеться в коментарі агентства на критику з боку журналістів і громадянського суспільства.

"Конкурсний відбір керуючого активами резиденції «Межигір'я» триває більш ніж півроку. АРМА п'ять разів продовжувало терміни відбору, запрошувало долучитися до конкурсу громадськість, активістів, бізнес, усіх охочих. Водночас конкурсний відбір не може тривати безстроково. Так само термін конкурсного відбору не може постійно продовжуватися, якщо немає передумов для появи якісно кращих учасників. Тим паче, АРМА не може без будь-яких умов продовжувати конкурс, коли ДБР порушило кримінальне провадження про можливу службову недбалість службовців АРМА в затягуванні цього конкурсного відбору. Зрештою, за законодавством України, тендерний комітет АРМА не вправі скасувати результати конкурсу на підставі незгоди з його результатами журналіста або рекомендації громадської ради", - йдеться на сайті АРМА.

Агентство бачить три варіанти виходу з ситуації, що склалася: націоналізація "Межигір'я"; передача арештованого майна на відповідальне зберігання особі, визначеній судом; новий конкурс у разі наявності кращої пропозиції.

"В умовах публічних заяв громадської організації, яка зараз фактично контролює резиденцію «Межигір'я», про збройний опір майбутньому управителю, інтерес бізнесу до участі в конкурсі закономірно знижується. Так само негативно на цей інтерес впливає штучне нагнітання негативу в ЗМІ з приводу конкурсних процедур в АРМА. За півроку конкурсу АРМА невідомо ні про один приклад підтримки ініціативи в пошуку якісного керуючого резиденцією з боку журналістів і активістів, тоді як АРМА неодноразово заявляло про необхідність такої підтримки. В таких умовах, поки що АРМА не бачить перспектив участі в конкурсі компаній з якісно кращими показниками, ніж поточні учасники", - йдеться в заяві.

При цьому АРМА вважає: якщо впродовж одного місяця якась компанія захоче стати керуючим резиденції "Межигір'я" і оприлюднить бізнес-план з більш ефективними і якісними прогнозами, ніж бізнес-план переможця конкурсу, тоді питання про оголошення нового конкурсу може бути на порядку денному.

Нагадаємо, переможцем конкурсу на керуючого резиденцією "Межигір'я" стала фірма "Скомпані" Олексія Вороненка, колишнього помічника народного депутата Євгена Мураєва.

Громадська рада при АРМА заявила, що необхідно провести новий конкурс, оскільки "Скомпані" не має необхідних досвіду і фінансів для управління таким чутливим активом, як "Межигір'я" і, до того ж, може бути пов'язана з екс-"регіоналами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram