ГоловнаПолітика

Україна може не отримати мільярди від міжнародних партнерів, якщо не запустить ринок електроенергії 1 липня, - Насалик

У законі про ринок електроенергії чітко написано, які суб'єкти ринку і що повинні зробити для того, щоб ринок запрацював з 1 липня.

Невиконання закону "Про ринок електроенергії", який запускає ринок з 1 липня 2019 року, загрожує Україні втратою траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу й інших кредитів міжнародних партнерів. Таку думку висловив міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик, пише gazeta.ua.

"Якщо ми законом визначили певний термін, і в нас є макрофінансова допомога, тобто допомога від Європейського Союзу, яка становить мільярди доларів, і якщо з 1 липня не запускається ринок, то очевидно, що і макрофінансову допомогу буде переглянуто, чи варто її надавати Україні", - зазначив Ігор Насалик.

За його словами, запуск ринку електричної енергії чітко регламентується законом "Про ринок електроенергії", і на цьому етапі суб'єкти ринку електричної енергії заявили про готовність працювати в рамках нового законодавства з першого липня 2019 року.

"У законі про ринок електроенергії чітко написано, які суб'єкти ринку і що повинні зробити для того, щоб ринок запрацював з 1 липня. Кожен суб'єкт, який доповідає, говорить про те, що він готовий. Ну, якщо він готовий, то ринок, вочевидь, повинен працювати", - повідомив Ігор Насалик.

Як раніше повідомляли, президент держпідприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Юрій Недашковський у листі заступнику голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Олександру Домбровському повідомив, що переносити дату старту в Україні нового ринку електроенергії недоцільно.

Раніше представники ЄС, ЄБРР, Європейського енергетичного співтовариства, Європейського інвестиційного банку та USAID в Україні заявили, що стурбовані гальмуванням запуску нового ринку електроенергії.

Державні підприємства "НЕК "Укренерго" і "Енергоринок" уже приступили до тестових покупок і продажу в рамках підготовки до реалізації закону "Про ринок електричної енергії", повідомили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

13 травня прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтвердив, що запуск ринку планується з 1 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram