ГоловнаПолітика

Керівництво "Укроборонпрому" перевірять на поліграфі за наказом Порошенка

Незважаючи на наказ глави держави, підозрювані повинні дати свою згоду на перевірку.

Керівництво "Укроборонпрому" перевірять на поліграфі за наказом Порошенка
Фото: ukrspecexport.com

Президент Петро Порошенко доручив Кабінету Міністрів перевірити керівництво державного концерну "Укроборонпром" на поліграфі. Про це повідомила сьогодні прес-служба голови держави.

Порошенко провів нараду з секретарем РНБО Олександром Турчиновим і його заступником Сергієм Кривоносом.

"Ми звертаємося до уряду з проханням забезпечити організацію досліджень на поліграфі всього керівного складу Державного концерну "Укроборонпром". Окремо підготуйте списки тих, хто повинен пройти дослідження. Прошу включити туди і керівників державних підприємств оборонно-промислового комплексу - і керівників підприємств, і тих, хто відповідає за фінансову діяльність", - сказано в заяві за підсумками засідання.

Глава держави прийняв доповідь Кривоноса щодо пропозицій з перевірки "Укроборонпрому" і реформування оборонного сектора. У разі виявлення правопорушень Порошенко доручив направляти їх до контррозвідки Служби безпеки України або в інші правоохоронні органи.

На підставі рекомендацій заступник секретаря РНБО він звернеться до уряду про негайне фінансування міжнародного аудиту «Укроборонпрому» і прийняття рішення до кінця квітня.

Президент наголосив на важливості прискорення розгляду в Раді законопроекту про зміни норм державного оборонного замовлення і його розкриття, що підтримують міжнародні партнери.

Перевірку діяльності «Укроборонпрому» має намір провести Рахункова палата, а Турчинову було доручено контролювати питання і доповісти про результати перевірки Порошенку.

Нагадаємо, 16 березня Порошенко доручив Кабінету Міністрів провести публічний аудит "Укроборонпрому" до 16 квітня. Перевірки підприємства почалися після публікації журналістського розслідування про корупцію в оборонній сфері.

Згідно з українським законодавством, перевірка на поліграфі є добровільною, випробовуваний повинен дати письмову згоду на проведення тесту. При цьому докази, отримані за допомогою поліграфа, можуть використовувати в суді тільки як непрямі докази.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram