ГоловнаПолітика

Майбутній посол Польщі: Україна формує ідентичність на "часто фальшивих образах минулого"

Ціхоцький попередив, що "ПіС" прийшов до влади надовго.

Майбутній посол Польщі: Україна формує ідентичність на "часто фальшивих образах минулого"
Фото: polskieradio.pl

Заступник голови МЗС Польщі Бартош Ціхоцький, який невдовзі стане послом у Києві, вважає, що Україна формує ідентичність на "спрощених і часто фальшивих образах минулого".

Про це він заявив в інтерв'ю PAP.

"Українська влада намагається побудувати ідентичність на спрощених і часто фальшивих образах минулого, оскільки в сучасній свідомості українського суспільства відсутні однозначні об'єднавчі елементи. У цій ситуації зрозуміло, чому цього тижня в Києві та Львові демонстративно вітали Дональда Туска. Його промова у Львівському університеті пропонує українській стороні примирення, засноване на чарівній реальності та фальшивій симетрії взаємних образ", - цитує Ціхоцького "Польське радіо".

Він вважає, що в Україні неправильно розглядають опозиційну "Громадянську платформу" (її представником є Туск) як тривале явище, а правлячу партію "Право і справедливість" - як тимчасову аномалію.

Майбутній посол також попередив, що українська політична еліта не усвідомлює наслідків мораторію на пошук і ексгумацію останків польських жертв конфліктів і репресій.

Нагадаємо, в 2017 році під час візиту Анджея Дуди до Харкова і його переговорів з президентом Петром Порошенком було досягнуто домовленості про створення польсько-української комісії зі спірних історичних питань. Очолити її доручили віце-прем'єрам Розенкові і Глинському.

16 лютого 2018 року вони провели перші переговори у Варшаві. Канцелярія президента Польщі Анджея Дуди висловила незадоволення їх результатами, оскільки віце-прем'єри не домовилися про скасування заборони на ексгумацію поляків на території України.

Цей мораторій був ініційований Інститутом національної пам'яті у відповідь на акти вандалізму щодо пам'ятників і пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, в тому числі демонтаж українського пам'ятника в с. Грушовичі біля Перемишля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram