ГоловнаПолітика

Бабченко подав позов проти Росії в ЄСПЛ

Журналіста очікує багаторічний розгляд зі своєю батьківщиною.

Бабченко подав позов проти Росії в ЄСПЛ
Фото: Lb.ua

Російський журналіст Аркадій Бабченко подав до Європейського суду з прав людини позов до Російської Федерації.

"Я подав позов до ЄСПЛ. Моїм адвокатом став Бен Еммерсон - адвокат Марини Литвиненко, вдови Олександра Литвиненка. Позов не тільки про спробу вбивства. Там на чотирнадцяти аркушах дрібним шрифтом про все. І про цькування. І про кримінальні справи. І про "Сімнадцять друзів хунти". І про стеження. І про Мілонова, "Первый канал", петицію про позбавлення громадянства, Лайф, Царгород, список націонал-зрадників, убивство моїх колег і друзів, заборона на професію, придушення свободи слова, побиття опозиціонерів, Марину Юденич, Машу Захарову, НТВ, НВР - усіх, усіх, усіх", - написав він у фейсбуці.

У коментарі LB.ua Бабченко підтвердив наявність такого позову.

Скільки часу займе його розгляд, Бабченко не знає. "Кілька років точно. Судячи з позовів Навального і Pussy Riot - три, чотири, п'ять років. Це довга історія", - сказав він.

Розмір вимог у позові журналіста поки що невідомий.

"Це буде наступна стадія. Наразі не заявляли. Скільки це буде конкретно, я не знаю. Будемо вирішувати, дивитися по судовій практиці, і з неї вже виводити суму", - пояснив він.

Бабченко також розповів деталі підготовки позову до ЄСПЛ.

"Це теж було щось на зразок окремої спецоперації. Позов готували декілька місяців, у режимі категоричної конфіденційності особистої, щоб не допустити витоку інформації завчасно. Зустрічалися з адвокатом на конспіративних квартирах у третій країні. Загалом чергова шпигунська історія", - розповів журналіст.

Нагадаємо, 29 травня 2018 року з'явилася інформація, що Бабченка застрелили в його будинку в Києві. Наступного дня СБУ і Генпрокуратура показали його живого і заявили, що це була спецоперація, яка дозволила виявити ймовірного організатора вбивства журналіста й отримати список людей, яким також може загрожувати небезпека.

Тоді ж силовики сказали, що затримали можливого організатора - виконавчого директора українсько-німецького СП "Шмайсер" Бориса Германа. Він стверджує, що дійсно "замовив" убивство Бабченка колишньому учасникові бойових дій на Донбасі Олексію Цимбалюку, проте це була лише імітація замовлення, а насправді він діяв під контролем іншої особи з однією з українських спецслужб.

На суді Герман назвав імовірного замовника з Росії - В'ячеслава Пивоварника, який народився і виріс в Україні, але деякий час назад виїхав до Росії. Пивоварник, зі слів Германа, нібито працював в "особистому фонді" президента РФ Володимира Путіна. У Кремлі заперечують існування такого фонду.

30 серпня 2018 року Голосіївський районний суд Києва засудив Германа до 4,5 року позбавлення волі після того, як він пішов на угоду зі слідством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram