ГоловнаПолітика

МВС і ЦВК вперше уклали меморандум про співпрацю

Голова Нацполіції пообіцяв забезпечити публічну безпеку під час усіх виборів.

МВС і ЦВК вперше уклали меморандум про співпрацю
Арсен Аваков и Татьяна Слипачук
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук уклали меморандум про співпрацю між відомствами.

Такий документ підписано вперше за весь час існування ЦВК і МВС, повідомляють на сайті міністерства.

Зазначають, що мета меморандуму - об'єднати зусилля, щоб не допустити порушень виборчих прав громадян та забезпечити правопорядок під час виборчого процесу.

"Ми виходимо з того, що реалізуємо філософію взаємодії між ЦВК і органами МВС для забезпечення законного процесу виборів, який стартує в країні", - зазначив глава МВС Аваков.

"Питання запобігання виборчим злочинам і невідворотність покарання за них дуже важливі для забезпечення виборчого процесу. Тому я вважаю, що, об'єднавши зусилля і розуміючи, які саме виклики стоять перед нами, ми зможемо їх подолати. Для того, щоб громадяни мали можливість зробити вибір і були впевнені, що він точно відображений у результатах голосування", - додала Сліпачук.

Голова Нацполіції Сергій Князєв, зі свого боку, запевнив, що поліція забезпечить громадську безпеку під час усіх виборів.

Сторони домовилися оприлюднити інформацію про системні порушення виборчого законодавства. Також буде налагоджено обмін інформацією про кримінальні злочини проти виборчих прав громадян, ведення їх електронної карти з розбивкою за видами і регіонами під час виборів президента, парламенту і місцевих виборів.

"Документ також передбачає розробку методичних посібників для правової обізнаності співробітників МВС, в тому числі Нацполіції, виборчих комісій, центральних органів виконавчої влади з питань виборчого законодавства та протидії правопорушенням, спрямованим проти виборчих прав громадян", - зазначають у МВС.

Нагадаємо, вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року. Призначення голосування на цю дату було однією з вимог багатьох фракцій під час голосування за введення воєнного стану.

Зазначимо, що вибори президента і Верховної Ради у 2019 році пройдуть без відеоспостереження.

Процес волевиявлення і підрахунку голосів уперше фіксувався за допомогою веб-камер на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року, але така практика була визнана провальною. Інформація з камер виявилася не потрібною ні громадянам, ні політичним партіям, які висували кандидатів, ні самим кандидатам, ні судам, ні навіть правоохоронним органам, які розслідували низку справ, пов'язаних з порушеннями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram