ГоловнаПолітика

Провідні юридичні фірми підтримали законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"

У зверненні наголошується, що законопроект №9055 відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам.

Провідні юридичні фірми підтримали законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"
Фото: goodvin.info

Адвокати більш ніж 20 провідних адвокатських об'єднань, національних і міжнародних юридичних фірм висловили свою підтримку проекту Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" №9055. Про це йдеться в їхньому спільному зверненні до голови Верховної Ради України та народних депутатів.

У зверненні наголошується, що законопроект №9055 відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам, суттєво вдосконалює основи організації та діяльності адвокатури та дозволяє забезпечити її прогресивний розвиток в інтересах суспільства і з метою справедливого правосуддя. Законопроект, зокрема:

  • суттєво розширює професійні права і гарантії, які дозволять адвокатам бути дієвими захисниками своїх клієнтів і рівноправними учасниками процесу;
  • впроваджує правила доступу до професії без корупційних ризиків;
  • передбачає збалансовану систему дисциплінарної відповідальності;
  • спрямований на побудову сильної і незалежної системи адвокатського самоврядування.

Автори звернення також зазначають, що законопроект 9055 уперше в історії української адвокатури пропонує надати самостійність і реальні повноваження регіональним органам адвокатського самоврядування, є найближчою ланкою до адвокатів. Усі адвокати матимуть реальне, а не декларативне право брати участь у самоврядуванні.

Нагадаємо, минулого тижня з підтримкою законопроекту виступила громадська організація "Трансперенсі Інтернешнл Україна". Експерти організації оцінюють його як спрямований на подолання та запобігання корупції як загалом в адвокатській діяльності, так і в діяльності органів адвокатського самоврядування, а також системи правосуддя загалом. Раніше позитивний висновок щодо зазначеного проекту закону надали експерти Ради Європи, зазначивши, що він "є кроком уперед порівняно з редакцією Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», що діє з 2012 року".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram