ГоловнаПолітика

Число прихильників інтеграції України в ЄС знову наблизилося до 60%, - Інститут Горшеніна

Цифри суттєво не змінилися з травня 2018 року.

Число прихильників інтеграції України в ЄС знову наблизилося до 60%, - Інститут Горшеніна
Фото: Макс Требухов

58,8% українців вважають, що Україні необхідно інтегруватися в Європейський Союз. Про це свідчать дані дослідження Інституту Горшеніна, проведеного у вересні 2018 року. Дані були презентовані під час Х Національного експертного форуму Інституту Горшеніна, який відбувся 18 жовтня в Одесі.

Згідно з результатами всеукраїнського опитування, 10,5% респондентів заявили, що воліли б інтеграцію України в Митний союз Росії, Білорусі, Казахстану та Вірменії. Майже чверть, 23%, опитаних вважають, що Україні не потрібні настільки тісні зв'язки ні з Європейським, ні з Митним союзом, а 7,7% - не змогли відповісти.

Ці цифри суттєво не змінилися з травня 2018 року, коли Інститут Горшеніна проводив аналогічне дослідження. Тоді 57,4% респондентів віддали перевагу інтеграції в ЄС, 10,3% - у МС; 24,3% - ні в ЄС, ні в МС, а 8% не змогли відповісти.

Слід зазначити, що максимуму частка прихильників інтеграції в ЄС досягла в другому півріччі 2014 року. Тоді, за даними Інституту Горшеніна, за такий варіант віддали голоси 63,6% опитаних. Ця цифра опустилася до 51,6% в першому півріччі минулого року, але потім знову "підросла".

Нагадаємо, згідно з тим самим дослідженням, 50,0% українців проголосували би за вступ в НАТО, якби відповідний референдум було проведено найближчим часом.

Всеукраїнське соціологічне дослідження на тему "Суспільно-політичні настрої населення України" було проведено Інститутом Горшеніна у вересні 2018 року. Всього, згідно з вибіркою, з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України, було опитано 2000 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України (без урахування населення окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей). Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram