ГоловнаПолітика

Варфоломій: "Україна отримає статус автокефалії. Нас не лякають погрози"

"Церква Чехії та Словаччини - наймолодша серед інших. Тепер настала черга України".

Варфоломій: "Україна отримає статус автокефалії. Нас не лякають погрози"
глава Константинопольской церкви патриарх Варфоломей
Фото: EPA/UPG

Вселенський патріарх Варфоломій учергове підтвердив свій намір дарувати автокефалію православній церкві в Україні.

Про це він сказав під час літургії в Стамбулі, пише fanarion.blogspot.com.

"Церква Чехії та Словаччини - наймолодша серед інших автокефальних церков, яку Вселенський патріархат проголосив 1998 року. Тепер настала черга України, яка, я сподіваюся, отримає статус автокефалії найближчим часом, незважаючи на перешкоди. Це станеться, оскільки вона має на це право", - заявив Варфоломій.

Під час свого виступу Варфоломій нагадав, що саме Вселенський патріарх надав статус автокефалії всім новим православним церквам, починаючи з Руської в 16 столітті й закінчуючи православною церквою Чеських земель і Словаччини 1998 року.

"Нас не лякають погрози. Як я недавно зазначив у одній зі своїх промов, Вселенський патріархат не загрожує і не перебуває під загрозою", - сказав Варфоломій.

Нагадаємо, що Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної та світської влади. У квітні 2018 року президент Петро Порошенко підписав відповідне звернення до патріарха Варфоломія. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримане Верховною Радою.

17 вересня в Києві приступили до роботи архієпископ Памфілійський Даниїл зі Сполучених Штатів і єпископ Едмонтонський Іларіон з Канади, які були призначені екзархами патріарха Варфоломія в Києві.

Не виключено, що томос про автокефалію буде виданий на початку жовтня.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram