ГоловнаПолітика

Парубій запросив Вселенського патріарха Варфоломія в Україну

Спікер Ради попросив екзархів передати запрошення патріархові.

Парубій запросив Вселенського патріарха Варфоломія в Україну
Фото: пресс-служба президента

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій запросив Вселенського патріарха Варфоломія в Україну.

Про це він повідомив на зустрічі з екзархами Вселенського патріархату в Україні - з архієпископом Памфілійським Данилом зі США і єпископом Едмонтонським Іларіоном з Канади, передає "Інтерфакс-Україна".

"Запрошую Вселенського патріарха в Україну", - сказав Парубій, попросивши екзархів передати це запрошення Вселенському патріарху. За його словами, візит Вселенського патріарха в Україну "буде великим знаком, буде великим символом для України і Верховної Ради".

Парубій також висловив надію, що рішення про надання автокефалії Українській православній церкві буде прийнято.

Екзархи ж зазначили, що залишилося зробити останні кроки в питанні надання Томосу, і висловилися за подальшу співпрацю з українським парламентом.

"Я думаю, що його Святість... відвідає Україну і також побуває у Верховній Раді, яка прийняла це історичне рішення" (звернення до патріарха про надання автокефалії Українській православній церкві, - ред.), - сказав єпископ Едмонтонський Іларіон.

Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій призначив двох екзархів для підготовки надання Томосу про автокефалію УПЦ. 17 вересня архієпископ Памфілійський Данило зі США і єпископ Едмонтонський Іларіон з Канади розпочали свою місію. Екзархи свою першу зустріч провели з президентом Петром Порошенком, передавши йому лист Варфоломія, в якому він знову підтвердив намір дарувати Україні автокефалію.

Вселенський патріархат заявив, що Україна ніколи не була канонічною територією Московського патріархату.

РПЦ розцінила призначення константинопольських екзархів до Києва як "грубе вторгнення на свою територію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram