ГоловнаПолітика

Маркову повідомили про підозру за сепаратизм

У 2015 році його не змогли екстрадувати з Італії за статтею "Хуліганство".

Маркову повідомили про підозру за сепаратизм
Фото: Макс Левин

Служба безпеки України і прокуратура Одеської області повідомили про підозру в сепаратизмі колишнього нардепа Ігоря Маркова.

Про це повідомила прес-служба прокуратури.

Його звинувачують у публічних закликах до зміни кордонів України в ефірах телеканалів і за допомогою YоuTube упродовж 2014-2017 років.

Прокуратура наводить кілька прикладів заяв Маркова: "Гучне питання - звільнення України від лютого звіра - ім'я якому бандеро-фашистський режим", "Ось ці перші 13 осіб були обміняні, обміняні на карателів і дуже дякую хлопцям з ДНР, які йдуть на це", "Що більше переб'ють, то менше нам потім роботи буде, повернувшись в Україну".

У публічних виступах і зверненнях Маркова експерти-лінгвісти також виявили заклики до вчинення терактів, до розпалювання національної ненависті, приниження національної честі та гідності, образи почуттів громадян.

Нагадаємо, в 2015 році Україна безуспішно намагалася екстрадувати Маркова з Італії у справі про хуліганство.

Йдеться про події 2007 року, коли в Одеській ОДА відбувалися пікети проти встановлення в місті пам'ятника Катерині II. Маркова підозрюють в організації побиття учасників акції, а також безпосередньо в самому побитті громадян. У жовтні 2013 року, ще за часів Віктора Януковича, Маркова заарештували в цій справі, він провів декілька місяців у в'язниці.

Улітку 2015 року Марков разом з "регіоналами" Миколою Азаровим і Володимиром Олійником створив так званий "Комітет порятунку України", отримавши за це кримінальну справу про публічні заклики до захоплення влади в країні (частина 3 статті 109 Кримінального кодексу).

Восени 2017 року СБУ заявила про фінансування Марковим спільно з менеджментом будівельної компанії "Кадорр" незаконних збройних формувань так званих "ДНР" і "ЛНР" (частина 2 статті 258-5 Кримінального кодексу).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram