ГоловнаПолітика

Україна вирішила припинити договір про дружбу з Росією

"З вини Москви він уже давно став анахронізмом".

Україна вирішила припинити договір про дружбу з Росією
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко підтвердив, що Україна має намір припинити договір про дружбу з Росією.

"Сьогодні ми підійшли досить підготовленими і юридично захищеними до наступного кроку: припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією, який з вини Москви вже давно став анахронізмом", - сказав він на зустрічі з українськими послами в Києві.

"Уже найближчим часом чекаю від Міністерства закордонних справ необхідний пакет документів для початку реалізації цього процесу", - сказав глава держави.

Нагадаємо, Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ був підписаний 31 травня 1997 року терміном на 10 років і з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди, якщо не буде заперечень сторін. У ньому закріплюється принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності нинішніх кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.

Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати набрання договором чинності (з 1 квітня 1999 року) і закінчувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання припинити дію договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилася на наступний десятирічний період.

Згідно зі ст. 40 договору, його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить іншій стороні про своє бажання припинити його дію через письмове повідомлення не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram