ГоловнаПолітика

Лех Валенса запропонував висунути Сенцова на Нобелівську премію миру

Лауреат премії виступив на захист політв'язня українського режисера.

Лех Валенса запропонував висунути Сенцова на Нобелівську премію миру
Фото: humanrights.org.ua

Лауреат Нобелівської премії миру, легендарний лідер "Солідарності" Лех Валенса виступив із заявою у справі українського кінорежисера Олега Сенцова. Про це повідомила Polska Akademia Filmowa.

"Напередодні річниці Польського серпня 1980 року, який приніс нам "Солідарність" - один із прекрасних громадських рухів, який організував мирні зміни, що призвели до звільнення від тоталітарної системи Східної Європи - я виступаю на захист українського режисера Олега Сенцова. Сенцов підтримав демонстрації Євромайдану на захист України як частини демократичної Європи. Він мирно протестував проти анексії Росією рідного Криму, а потім був заарештований російськими спецслужбами", - написав Валенса.

"Я глибоко переконаний, що своїми діями Олег Сенцов репрезентує всі ідеали, які мотивували мене самого на мирну боротьбу за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи, відмова від ненависті, утвердження солідарності між народами і самопожертва на користь інших людей, які невинно страждають - це все високо похвальні якості, гідні високого визнання вільного світу. Через це я закликаю всіх чоловіків і жінок доброї волі допомогти звільненню Олега Сенцова, і я пропоную Олега Сенцова на Нобелівську премію миру", - написав Валенса.

Міністерство культури України, яке опублікувало заяву, зазначає, що Сейм Польщі закликав Росію звільнити Сенцова й інших українських політв'язнів ще 15 червня.

У липні в усіх кінотеатрах мережі "Геліос" відбувся показ документального фільму Аскольда Курова "Процес. Російська Федерація проти Олега Сенцова" в рамках серії "Конкурентне кіно". Фільм розповідає про обставини справи українського режисера Олега Сенцова, якого затримали російські спецслужби в Криму і якого незаконно засуджено до 20 років ув'язнення в Росії. Весь дохід від продажу квитків передали сім'ї Олега Сенцова.

Нагадаємо, 21 серпня виповнилося 100 днів з моменту, як Олег Сенцов почав голодування в колонії в Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі в РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram