ГоловнаСуспільствоВійна

Муженко: рубіж війни з Росією було пройдено 13 липня 2014 року

У район Ізвариного зайшла колона російських військ, а Україна обстріляла її зі "Смерчів".

Муженко: рубіж війни з Росією було пройдено 13 липня 2014 року
Глава генштаба ВСУ генерал Виктор Муженко
Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ

Начальник Генерального штабу Збройних Сил Віктор Муженко вважає, що Росія почала "велику війну" проти України 13 липня 2014 року.

Про це він сказав в інтерв'ю знімальній групі, яка робить документальний фільм про іловайські бої. Витяги з нього опубліковано у фейсбуці Муженка.

За його словами, перші російські військові з'явилися на території України за кілька днів до цього. У боях за Слов'янськ біля населеного пункту Миколаївка українські військові мінометним вогнем убили 11 осіб із 45-го полку спецпризначення РФ.

У ніч на 11 липня Росія завдала першого потужного артилерійського удару з "Градів" зі своєї території, але саме 13 липня, за словами Муженка, відбулося перше масштабне вторгнення регулярних військ РФ колоною з 150-200 одиниць техніки в районі Ізвариного.

"І оцей момент - чисто психологічний, що якщо це дійсно так, то це вже початок дійсно війни. Ми завдали удару всіма засобами, передусім реактивними системами залпового вогню великої дальності - мова йде про "Смерчі", артилерією, яка була в цьому районі, по цій колоні. Це означало, що якщо це так, то це був якраз рубіж, який ми пройшли, скажімо так - війни", - сказав Муженко.

За його словами, реальну картину наслідків удару вдалося з'ясувати тільки на третій день, коли розвіявся дим. На місці залишилося кілька десятків знищених одиниць техніки. "Чи це було сто п’ятдесят чи двісті – чи за цей час їх змогли евакуювати на територію Російської Федерації – на сьогоднішній день нема ніякого підтвердження", - сказав Муженко.

За його словами, остаточно підтвердити факт вторгнення російських військ на територію України вдалося тільки 26 серпня, коли було взято в полон псковських десантників.

Нагадаємо, що збройна агресія Росії проти України почалася з лютого 2014 року, коли почалося захоплення Криму і Севастополя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram