ГоловнаПолітика

Російська омбудсменка надіслала Україні пропозицію про обмін моряків

Москалькова також заявила, що екіпаж затриманого українського судна "в скрутному матеріальному становищі".

Російська омбудсменка надіслала Україні пропозицію про обмін моряків
Фото: Пресс-служба Государственной думы России

Уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова наполягає на обміні членів екіпажу українського судна "ЯМК-0041" на моряків із судна "Норд".

Про це йдеться в заяві на сайті російського омбудсмена.

"З моменту затримання неодноразово зверталася до Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України Людмили Денісової з пропозицією сприяти здійсненню процедури обміну. Надсилаю їй чергового листа..." - йдеться в повідомленні.

Москалькова також заявила, що екіпаж українського судна, затриманого російським прикордонниками 4 травня біля берегів анексованого Криму, - "у скрутному матеріальному становищі".

"Капітана українського судна я відвідувала вже двічі. Жодних скарг на умови утримання і здоров'я він не має. Єдине, що турбує моряка, - це невідомість і скрутне фінансове становище його сім'ї на батьківщині. Члени екіпажу також почуваються задовільно, мають можливість обстежуватися в лікувальних установах Севастополя", - заявила представниця офісу омбудсмена РФ в окупованому Криму Людмила Лубіна.

Вона також ініціювала зустріч члена Виконавчої ради Європейського інституту омбудсмена (Відень, Австрія) зі спеціальним мандатом Генерального секретаря ЄІО з моніторингу дотримання прав і свобод людини Ніни Карпачової з екіпажем українського судна.

Нагадаємо, 25 березня українські прикордонники затримали риболовецьке судно-порушник "Норд" під прапором Росії в Азовському морі. Протягом перевірки було встановлено, що судно зареєстроване на тимчасово окупованій території АР Крим. Крім того, члени екіпажу порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України. Всі вони мали так звані "паспорти громадян РФ", видані в Керчі.

Пізніше суд арештував затримане судно. Також затримали капітана судна, але незабаром його відпустили під заставу. Решта членів екіпажу намагалися покинути територію України за допомогою російських дипломатів, але українські прикордонники їх не пустили. Однак 19 квітня два члени екіпажу судна все ж прибули у Крим.

19 червня суд повернув екіпажу російські паспорти. Адвокат моряків зазначив, що його підзахисні не можуть покинути Україну, тому що немає остаточного рішення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram