ГоловнаПолітика

Денісова готує зустрічні вимоги до Росії з приводу відвідування ув'язнених

Український омбудсмен наполягає на "дзеркальних і синхронних" відвідинах в'язнів.

Денісова готує зустрічні вимоги до Росії з приводу відвідування ув'язнених

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова виступає за дзеркальні відвідування представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста українських і російських політв'язнів. Таку заяву омбудсмен зробила сьогодні перед зустріччю з представниками МКЧХ, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я буду говорити дуже жорстко, оскільки всі ті листи, які написала за чотири місяці, що я на посаді, вони до нашого полоненого не дійшли. І тому, я думаю, що необхідно запропонувати таку ж модель, як запропонувала Російська Федерація, - про дзеркальність і синхронність цих відвідувань", - сказала Денісова.

Сьогодні в МКЧК повний доступ до ув'язнених на території України, тоді як українських громадян, які перебувають у місцях позбавлення волі в РФ і на окупованих територіях, вони не відвідують.

"Давайте так: ви одного там (відвідайте, - ред.), си допустимо до іншого тут", - зазначила Денісова.

Омбудсмен додала, що новин щодо звільнення українських політв'язнів на сьогодні немає.

Нагадаємо, український омбудсмен і її російська колега Тетяна Москалькова намагалися відвідати ув'язнених громадян своїх країн, однак російська сторона не допустила Денісову до жодного з засуджених громадян України. Українські правоохоронці також відмовили Москальковій у доступі до засуджених в Україні громадян Росії.

Раніше Денісова заявляла про готовність обміняти українських політв'язнів на громадян Росії за процедурою екстрадиції, але Росія не прийняла цю пропозицію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram