ГоловнаПолітика

Гліб Канєвський: НАЗК стало інструментом легалізації майна топ-чиновників

"НАЗК не поспішає перевіряти їх. А якщо і поспішає, то робить це бездарно".

Гліб Канєвський: НАЗК стало інструментом легалізації майна топ-чиновників
Глеб Каневский
Фото: Макс Требухов

Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) погано перевіряє декларації топ-чиновників і фактично легалізує майно, яке могло бути нажито нечесно. Про це заявив голова правління StateWatch, експерт групи «Антикорупційна реформа» Реанімаційного Пакету Реформ Гліб Канєвський на круглому столі Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ.

Він розповів, що очолювана ним організація вивчила результати повних перевірок декларацій, проведених НАЗК. Усього станом на 2017 рік у системі було близько 1,1 млн декларацій, з яких НАЗК повністю перевірило тільки 331. "Якщо такими темпами і далі будуть перевірятися декларації, то НАЗК перевірить усіх чиновників приблизно через 3600 років", - пожартував Канєвський.

У 45 деклараціях НАЗК знайшло недостовірну декларацію. "Це дані, що не були задекларовані, приховані або неправильно підраховані декларантами. Це стаття 336, частина 1, за яку максимальне покарання передбачено у вигляді позбавлення волі до 2 років", - розповів Канєвський.

Недостовірні дані вказали 13 співробітників органів місцевого самоврядування (мери, заступники мерів, співробітники міських рад). Також серед декларантів, у яких знайшли неповну інформацію, були чотири народних депутати (Дзензерський, Дунаєв, Рабінович, Журжій), шість прокурорів, три дрібних чиновники центральних органів державної влади.

"Ми склали умовний рейтинг декларантів, які намагалися приховати майно. На першому місці ви можете побачити народного депутат Дзензерського Дениса. Він абсолютний рекордсмен, оскільки НАЗК зафіксувало недостовірних даних на 4,8 млрд гривень. Сума вражає, поки не знаєш змісту суми. А зміст полягає в тому, що це борги перед банками", - розповів він.

У нардепа Сергія Дунаєва знайшли порушень на 168,3 млн гривень (статутні капітали "дочок" його фірми), у депутата Запорізької міської ради Михайла Прасолова - на 94,1 млн гривень (старі борги в банках).

"Але ми перейнялися питанням: де ж топ-прізвища, які постійно звучать у журналістських розслідуваннях, яких ми постійно бачимо на засіданнях Кабміну, під куполом парламенту? Щодо посадових осіб, які займають особливо важливе становище, НАЗК не поспішає проводити перевірки. А якщо і поспішає, то робить це бездарно, фактично легалізуючи їх майно", - сказав він.

Як приклад Канєвський назвав якість перевірки декларації президента Петра Порошенка, першого віце-прем'єра Степана Кубіва, віце-прем'єра Геннадія Зубка. Він стверджує, що НАЗК дало позитивний висновок, хоча ціла низка державних органів не надали даних для цих декларацій.

"Взагалі не надають інформації інші держави. Наприклад, цікава історія була в посадової особи Державної фіскальної служби Андрія Комана. У його дружини офіційно зареєстрована польська фірма, і НАЗК навіть знайшло у відкритих джерелах інформацію, що статутний капітал цієї польської фірми - 92 тис. злотих , що більш ніж півмільйона гривень, але коли направили запит, Польща не відповіла, і НАЗК вирішило, що оскільки неможливо встановити статутний капітал, то і порушень немає. Мати цієї посадової особи продала його дружині новий джип Mercedes Benz за 50 тисяч гривень, а НАЗК вирішило, що оскільки він коштує 50 тисяч гривень, отже, порушень немає. А де мати взяла джип, це НАЗК не цікавить ", - сказав Канєвський.

"На нашу думку, НАЗК так легалізує доходи посадових осіб, топ-чиновників. І потрібно вживати заходів", - підсумував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram