ГоловнаПолітика

Військово-стратегічна обстановка в Чорноморському регіоні дуже напружена, - Порошенко

Президент України не відкидає, що Росія готує атаку на Маріуполь.

Військово-стратегічна обстановка в Чорноморському регіоні дуже напружена, - Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко констатував, що після анексії Криму Росією військово-стратегічна обстановка в Чорноморському регіоні дуже напружена.

Про це він заявив під час робочої поїздки до Одеси, де проінспектував перебіг міжнародних навчань "Сі Бриз-2018".

"Військово-стратегічна обстановка в Чорноморському регіоні зараз, на жаль, дуже напружена. Після незаконної анексії Криму Російською Федерацією - країною-агресором, що було чітко визначено в підсумкових документах саміту НАТО, в якому Україна також брала участь", - сказав президент.

"Після незаконної анексії Криму ми бачимо різке зростання ескалації напруги. Росія на незаконно окупованій території різко збільшила свої військове угруповання. Вперше там розміщена ударна авіація, новітні ракетні та зенітні комплекси. Ми бачимо склад Чорноморського флоту РФ, який незаконно перебуває в анексованому українському Севастополі, посилений підводними човнами і новими військовими кораблями, озброєний далекобійними ракетами морського базування", - додав Порошенко, зазначивши, що також значно посилено корабельне угруповання країни-агресора і в Азовському морі.

Президент нагадав, що Росія почала незаконно зупиняти і оглядати судна, які прямують в українські порти на Азовському морі, - як українські, так і іноземні.

"Це робиться для того, щоб заблокувати Україну в Азовському морі, здійснити ескалацію напруги, не виключено - провести військову операцію атаки на Маріуполь, де здійснюється експорт продукції чорної металургії України, атаки на інші порти Азовського моря", - сказав Порошенко.

Президент наголосив на необхідності посилення боєготовності українських ВМС, а також їх взаємодії з партнерами з країн НАТО і союзниками з безпеки в Чорноморському регіоні.

Нагадаємо, 9 липня в Одесі стартували щорічні українсько-американські навчання "Сі Бриз-2018", які проходять в Одеській і Миколаївській областях, а також на полігонах північно-західної частини Чорного моря. Тема цьогорічних навчань - "Проведення національної морської операції з безпеки в кризовому регіоні".

Навчання серії "Сі Бриз" проводять щорічно з 1997 року з метою підготовки та нарощення бойової готовності ВМС ЗСУ на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн. У 2016 році один з етапів "Сі Бриз" уперше пройшов на Дунаї.

Після початку навчань у цьому році МЗС Росії заявило, що розглядає навчання як "спробу спровокувати напруження" на південному сході України і на Чорному морі.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов обговорив з послом Великобританії Джудіт Гоф загострення ситуації в Азовському морі в зв'язку з нарощуванням там військової присутності РФ. У цьому контексті Турчинов висловив переконання, що українські Об'єднані сили готові адекватно реагувати на будь-які провокації. Також Турчинов висловив надію, що наступного тижня парламент затвердить законопроект "Про національну безпеку".

Пізніше Порошенко обговорив загрози, створювані РФ у Чорному і Азовському морях, на саміті "Україна-ЄС".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram