ГоловнаПолітика

Угорщина розблокувала участь України в саміті НАТО

Україна пообіцяла Угорщині уточнити мовну статтю закону "Про освіту".

Угорщина розблокувала участь України в саміті НАТО
Фото: facebook.com / Тетяна Когутич

Угорщина більше не буде блокувати участь України в липневому саміті НАТО. У той самий час рішення Угорщини про блокування політичних зустрічей комісії Україна-НАТО залишається чинним.

Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, пише закарпатське видання "Мукачево.net".

"Нещодавно я зустрічався з Майком Помпео у Вашингтоні, і там я йому сказав, що ми нічого не маємо проти, щоб у липні в Брюсселі відбувся Саміт НАТО за участю України, де будуть обговорюватися питання безпеки в Чорноморському регіоні", - цитує видання заяву угорського міністра за підсумками засідання угорсько-української міжурядової робочої групи з питань закону України про освіту.

Участь у ньому взяли чотири міністри: голови МЗС Пійтер Сійярто і Павло Клімкін, міністр освіти і науки України Лілія Гриневич і глава угорського міністерства людських ресурсів Міклош Кашлер.

Клімкін і собі сказав, що це були дуже важливі консультації про те, як імплементувати закон про освіту. За його словами, такі консультації відбудуться на початку липня, оскільки є позитивна динаміка.

"Ми зацікавлені в збереженні угорської нацменшини, а також у тому, щоб усі вміли розмовляти українською мовою. Ми повинні навчити вчителів викладати українську мову, повинні змінити методику", - зазначив Клімкін.

"Закарпатські угорці повинні зберегти свою ідентичність, але при цьому вільно розмовляти українською мовою. Ми перейшли до дуже детальних консультацій з імплементації закону про освіту. Ми обладнаємо кабінети вивчення української мови в школах нацменшин. Закон про повну загальну середню освіту повинен уточнити, як буде використовуватися 7 стаття закону про освіту, і це ми обговорили з угорськими колегами", - додала Лілія Гриневич.

Нагадаємо, що з осені 2017 року між Україною і Угорщиною триває конфлікт через мовну статті нового закону "Про освіту". У Будапешті вважають, що вона обмежує права закарпатських угорців, у зв'язку з чим МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

Зокрема, Угорщина кілька разів блокувала засідання комісії Україна-НАТО на рівні голів МЗС. Крім того, 20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив про намір заблокувати участь президента України Петра Порошенка в саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі в липні. Порошенко відповів, що не збирається скасовувати поїздку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram