ГоловнаПолітика

Сім'я Жебрівського має проблеми з прозорістю бізнесу за кордоном, - Deutsche Welle

Сім'я Жебрівського має проблеми з прозорістю бізнесу за кордоном, - Deutsche Welle
Фото: Facebook/Павло Жебрівський

Сім'я нового аудитора Національного антикорупційного бюро Павла Жебрівського має проблеми з прозорістю фармацевтичного бізнесу в Німеччині.

Про це пише німецьке видання Deutsche Welle.

Повідомляють, що під Франкфуртом-на-Майні працює компанія Vital Pharma GmbH, яка належить родині Жебрівських і близько 10 років торгує сировиною для виробництва медпрепаратів. Її річний оборот становить близько 3 млн євро. Виконавчим директором Vital Pharma GmbH є дочка Жебрівського Анна. До 1 жовтня минулого року в німецький Реєстр прозорості вона мала внести імена всіх бенефіціарів. Однак, за інформацією DW, не зробила цього - і компанії загрожує штраф до 100 тис. євро.

За даними реєстрів, Vital Pharma GmbH належить нідерландському холдингу FARMAK GROUP N.V., кінцевим бенефіціаром якого є сестра Жебрівського Філя. Німецька компанія входить в Українську групу компаній "Фармак". У той самий час нідерландський холдинг належить холдингу з Люксембургу Farmak Holdings S.à r.l.

Люксембурзький холдинг належить кіпрській F.I. & P. HOLDINGS LIMITED, чий контрольний пакет належить Філі Жебрівській, а 10% - Павлу Жебрівському. У той самий час багато що вказує на те, що у самого Жебрівського в фармацевтичному бізнесі фінансові інтереси значно ширші, ніж формальні, пише видання. Зокрема, зазначають, що задекларована матеріальна допомога від "Фармаку" в розмірі 1 млн гривень свідчить про його вплив на загальний сімейний бізнес.

DW не вдалося отримати від дочки Жебрівського пояснення, чому вона не внесла дані про кінцевих бенефіціарів. В офісі Vital Pharma GmbH повідомили, що вона у відрядженні. У той самий час внесення таких даних має особливе значення для протидії "відмиванню" коштів. Особливо у випадках, коли бенефіціарами можуть бути так звані РЕР - politically exposed persons - політики чи високопоставлені чиновники інших країн. До цієї категорії інвесторів прикута особлива увага органів контролю.

Нагадаємо, 13 червня президент Петро Порошенко звільнив голову Донецької ВЦА Жебрівського, який подав у відставку за власним бажанням, і нагородив його орденом Ярослава Мудрого. 19 червня Порошенко призначив його аудитором НАБУ.

Своє завдання в складі комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) НАБУ екс-глава ДонВЦА бачить у тому, щоб "допомогти зробити цей орган максимально прозорим і ефективним".

У ЦПК заявили, що призначення Жебрівського може бути оскаржене в суді, оскільки, згідно зі ст.26 закону про НАБУ, аудитор повинен мати досвід роботи в правоохоронних або судових органах за кордоном або в міжнародних організаціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram