ГоловнаПолітика

У НАТО негативно оцінюють процес реформування СБУ

"Реформа повинна охоплювати сектор безпеки як єдиний організм".

У НАТО негативно оцінюють процес реформування СБУ
Фото: zn.ua

У НАТО негативно оцінюють процес реформування Служби безпеки України.

Про це на конференції в Києві заявив голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, передає кореспондент LB.ua.

"Україна заявила про свої наміри досягти стандартів НАТО до 2020 року. Це, природно, дуже амбітна мета. Для цього реформи повинні бути глибинними, цілісними і збалансованими. Реформа повинна охоплювати сектор безпеки як єдиний організм. І реформування цього сектору є не просто комплексним, а й затратним. Тому це розглядається також у рамках пакету комплексної допомоги, яку надає НАТО Україні згідно з планом, затвердженим ще два роки тому", - заявив він.

Він нагадав, що з кінця 2015 року міжнародна консультативна група почала активну участь і надання допомоги Україні в питанні реформування СБУ.

"У нас були дуже конструктивні обговорення, які привели до того, що до кінця 2016 року була представлена концепція перетворення СБУ на сучасну службу безпеки. Однак минуло вже два роки, але концепція досі не підписана... Тому ми можемо зробити висновок, що, на жаль, у цьому напрямку в нас немає прогресу. Ми зробили кілька кроків назад. І зараз ми можемо сказати, що остаточна версія цієї концепції не відповідає стандартам НАТО в цій сфері. Ми хотіли б бачити СБУ деполітизованою, демілітаризованої і внутрішньо ефективною службою безпеки. Але така трансформація вимагає зміни окремих функцій, зокрема йдеться про боротьбу з економічними злочинами і боротьбу з корупцією. Це передбачає загалом розмежування функцій з іншими органами влади", - підкреслив він.

Вінніков закликав продовжити процес реформування СБУ відповідно до стандартів альянсу.

"Очікування міжнародної спільноти дуже великі. Україна має всі шанси, щоб стати прикладом успішного реформування цього органу. Якщо ця реформа не буде успішною, то представники НАТО вважатимуть, що Україна втратила можливість для реформування. Ми закликаємо докласти всіх зусиль для реформування органів правоохоронного сектору і безпеки. І це стосується не тільки СБУ, а й усіх інших силових органів", - сказав він.

Нагадаємо, восени 2015 року Верховна Рада прийняла закон, яким звузила перелік кримінальних злочинів, підвідомчих СБУ.

Генпрокурор Юрій Луценко запропонував відібрати у СБУ можливість тиску на бізнес. В інтерв'ю LB.ua він озвучив три першорядні кроки, які повинна зробити центральна влада.

У березні 2018 року в Раді зареєстрували законопроект про обмеження функцій СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram