ГоловнаПолітика

СБУ реформують за зразком Служби безпеки ОУН-УПА

Референтури й округи замінять управління і департаменти в структурі СБУ.

СБУ реформують за зразком Служби безпеки ОУН-УПА
Фото: Макс Требухов

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко вважає, що СБУ повинна перейняти традиції та підходи до роботи Служби безпеки ОУН-УПА в 1930-1950-х роках.

В інтерв'ю виданню "День", відповідаючи на запитання про реформування спецслужби, Наливайченко сказав: "Для СБУ не треба придумувати нічого зайвого - важливо взяти за основу традиції та підходи до роботи Служби безпеки ОУН-УПА в 1930-1950-х роках. Вона працювала проти агресора в умовах тимчасової окупації території, мала патріотичне виховання, бойову контррозвідку і спиралася на мирне українське населення, користуючись його безпрецедентною підтримкою".

Наливайченко вважає, що управління і департаменти в структурі СБУ слід замінити референтурами й округами. Такі структурні підрозділи були в Службі безпеки ОУН.

"Коли я був ще в опозиції, ми добре вивчили ці традиції і традиції Лебедя й Арсенича-Березовського, які створювали і керували Службою безпеки ОУН. У реформуванні СБУ ми будемо пропонувати рухатися шляхом відмови не тільки від кадебістських назв, а й від структур не властивих нам органів безпеки. Наприклад, замість управлінь і департаментів потрібно рішуче перейти на референтури й округи", - розповів голова СБУ.

Він зазначив, що референтури, на відміну від департаментів, матимуть ширші функції - це й інформаційна війна проти ворога, і зв'язки з громадськістю.

"По суті, референтура означає, що цей підрозділ виконує функції спецслужби, але має більший контакт з громадськістю та можливість задіяти позаштатних співробітників не тільки на засадах вербування, а й на основі суспільної підтримки, патріотичних заходів і громадського неприйняття всіх проявів сепаратизму. Звичайні люди бачать набагато краще від будь-якої спецслужби, хто і як ставиться до сепаратизму", - додав Наливайченко.

Нагадаємо, Наливайченко, займаючи посаду голови СБУ за часів президента Віктора Ющенка, запам'ятався роботою з розсекречення архівів про діяльність ОУН-УПА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram