ГоловнаПолітика

Кабмін схвалив пакет законів проти пропаганди комунізму і нацизму

В Україні створять єдиний реєстр пам'ятників бійцям Другої світової війни

Кабмін схвалив пакет законів проти пропаганди комунізму і нацизму
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів України схвалив розроблений Міністерством культури пакет із чотирьох законів про декомунізацію, вшанування пам'яті борців за незалежність України і перемогу над нацизмом.

Про це повідомляє офіційний сайт уряду.

Зокрема, на розгляд Верховної Ради внесуть законопроекти "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні 1939-1945 років", "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", "Про правовий статус і вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті", "Про доступ до архівів репресивних органів тоталітарного комуністичного режиму 1917-1991 років".

"Кожен із цих законопроектів - по суті революція у своєму напрямку, починаючи від погляду на Другу світову війну і закінчуючи розсекреченням досі абсолютно закритих для простих громадян, в тому числі і тих, хто постраждав, архівів", - заявив віце-прем'єр-міністр, міністр культури В'ячеслав Кириленко.

Він нагадав, що для вшанування пам'яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років в Україні засновано День пам'яті і примирення, який відзначатиметься щорічно 8 травня.

Також віце-прем'єр додав, що буде створено єдиний реєстр пам'ятників бійцям Другої світової війни, а держава забезпечить їм належний захист.

Нагадаємо, урочисті заходи, присвячені Дню Перемоги, в Україні цього року триватимуть два дні - 8 і 9 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram