ГоловнаПолітика

Луценко пропонує відібрати у СБУ можливість тиску на бізнес на митниці

Генпрокурор озвучив три першочергові кроки, які повинна зробити центральна влада.

Луценко пропонує відібрати у СБУ можливість тиску на бізнес на митниці
Фото: Макс Требухов

Для того, щоб українці відчули зміни в країні, а чинна влада забезпечила собі підтримку на майбутніх виборах, необхідно провести велику приватизацію, реальну реформу митниці та забезпечити прозорий доступ до надр. Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив генеральний прокурор Юрій Луценко. 

"Президент, його команда - у вигляді уряду і парламентської більшості - повинні зробити ще три грандіозні речі. Велика приватизація. Тому що близько 1800 державних підприємств залишаються головним джерелом політичної, партійної, якщо хочете, корупції. Яка живить і партії більшості, і партії меншості.

Якщо ми всерйоз говоримо про нову країну, я наполягаю на великій приватизації. Звичайно, «Нафтогаз», «Турбоатом», ще кілька сотень різних підприємств повинні бути державними. Але я не розумію, скільки ми будемо говорити про боротьбу з корупцією, якщо всі партії призначають партійно орієнтованих менеджерів на посади в державному секторі. Навіть оголошуючи конкурси, спочатку просували через конкурси своїх, а потім плюнули і призначають в.о. Це відвертий шлях корупції. І це суперечить моєму плану нової країни. І громадському плану теж", - зазначив Луценко.

"Друга позиція - митниця, де втрачається не менш ніж третина, а дехто каже, що і половина вхідних платежів. Так, працювати стало набагато простіше. Але все одно залишається величезна корупція кланів. Більше того - державна корупція. Кажу прямим текстом. Служба безпеки України має законне право порушувати справи, які не підлягають процесуальному контролю Генпрокуратури. А тим паче перевірці внутрішніх дій контррозвідки, і така можливість, на мій погляд, використовується для масового тиску на бізнес на митницях під час розмитнення", - зазначив генпрокурор.

За його словами, це стосується всього, крім спиртового ринку. Минулого року в цій сфері, переконує голова ГПУ, "були зупинені будь-які наїзди".

"На цей момент по одній тільки справі про ймовірну контрабанду ялинкових іграшок за 2014 рік у день митниця отримує до 100 приписів огляду, перевірки будь-яких товарів. Я не знав масштабів цієї проблеми. Але в останні місяці почав вивчати ситуацію після перемоги, скажімо, на спиртовому ринку", - розповів генпрокурор.

"Коли ми звільнили цей бізнес від «дахів», виявилося, що вони мігрують далі. Тому рішення буде системним. Я звернуся до Кабміну для скасування постанови №341 по 2016 (Про внесення змін до вичерпного переліку підстав, за наявності яких може проводитися огляд (переогляд) товарів, транспортних засобів комерційного призначення, - ред.), яка дозволяє письмові доручення від правоохоронних органів у рамках кримінального провадження, оперативно-розшукових або контррозвідувальних справ.

Минулого року було виділено кошти на закупівлю 12 електронних сканерів на митниці. Однак вони так і не були закуплені, тому що тендер з трьома світовими лідерами цього ринку відбувся за участю невідомого "ТОВ" з України, яке потім оскаржило їх результат. Знаєте чому? Тримайтеся за крісла. Тому що переможець написав, що він повністю відповідає вимогам, але в частині електричного живлення, замість 220 вольт, як було заявлено, написано 220/380. І ось на цій підставі Антимонопольний комітет скасував результати тендеру", - додав генпрокуор.

Третій необхідний, на його думку крок, - прозорий публічний доступ до державних ресурсів.

"Держгеонадра. Категорично потрібні відкриті конкурси на всі природні копалини. Я визнаю свою помилку, не мав рації, коли говорив, що потрібен окремий закон з приводу бурштину. Дурість це все. Видобуток бурштину, граніту, нафти, газу - все те ж саме. Повинна бути чесна оцінка запасів. Відкритий тендер на ліцензію. Його може придбати приватна, комунальна, державна структура", - резюмував Луценко.

При цьому він припустив, що Верховна Рада може прийняти таке рішення до травня-червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram