ГоловнаПолітика

Великобританія закликала РФ негайно звільнити українських політв'язнів, що оголосили голодування

"Їх тюремні вироки виглядають політично мотивованими".

Великобританія закликала РФ негайно звільнити українських політв'язнів, що оголосили голодування
Фото: Макс Требухов

Росія повинна негайно звільнити українських політв'язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олександра Шумкова і Володимира Балуха, затриманих і засуджених за їх незгоду з незаконною анексією Криму.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Великобританії, оприлюдненому посольством Великобританії в Україні.

"Ми дуже стурбовані станом здоров'я чотирьох українців, що містяться в Росії і оголосили голодування в знак протесту проти тривалого позбавлення волі українських політичних в'язнів. Їхні тюремні вироки, як і затримання багатьох інших українців, відправлених в місця позбавлення волі владою Росії, виглядають політично мотивованими. Ми закликаємо Росію звільнити їх негайно", - заявив речник МЗС Великобританії.

Він також наголосив, що контроль РФ над Кримом далі є незаконним і нелегітимним, а також є грубим порушенням численних міжнародних зобов'язань РФ.

Нагадаємо, 14 травня незаконно засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, які утримуються в РФ і анексованому Криму. Він заявив, що має намір продовжувати голодувати до своєї смерті або до звільнення 64 політв'язнів.

31 травня голодування солідарності з Сенцовим оголосив Олександр Кольченко, а 24 травня - укладений в Росії український військовослужбовець Олександр Шумков.

Продовжує голодування, оголошене 19 березня, і засуджений в Криму проукраїнський активіст Володимир Балух, якого 4 серпня 2017 року суд в Криму засудив до 3 років 7 місяців колонії загального режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram