ГоловнаПолітика

Кіпрський суд виніс рішення на користь СКМ

Справа стосується спору Фірташа й Ахметова навколо "Укртелекому".

Кіпрський суд виніс рішення на користь СКМ
Фото: zn.ua

Суд Нікосії (Кіпр) у середу зняв арешт з активів СКМ Ріната Ахметова на суму 820 млн, накладений у грудні 2017 року в справі "Укртелекому".

Про це пише Liga.net.

Суд ухвалив, що рішення про арешт активів мало ухвалюватися протягом слухання за участю сторін спору за права на "Укртелеком" - RAGA Establishment Limited (кредитор цієї фірми - Дмитро Фірташ) і Ріната Ахметова, а не без попереднього повідомлення.

Кіпрські судді вирішили: оскільки тяганина триває з вересня 2016 року, виняткова терміновість арешту не виправдана, а СКМ має право бути почутою до прийняття фінального рішення по суті спору.

У Raga повідомили, що компанія може повторно подати заяву про арешт і має намір зробити це. Представники компанії називають рішення "тимчасово призупиненим".

"Слід підкреслити, що сьогоднішня ухвала на Кіпрі не припиняє судового розгляду проти Ріната Ахметова і його групи компаній СКМ, але тільки знімає тимчасове заморожування активів", - подає видання коментар Raga.

Представники Raga додають, що сьогоднішнє рішення не стосується інших приписів судів Кіпру, Нідерландів і Великобританії щодо СКМ, які залишаються чинними.

"Під час окремих розглядів у Лондоні і Нідерландах RAGA була повністю підтримана британськими та голландськими судами, які ввели окремі замороження замовлень активів Ахметова і СКМ", - наголошено в повідомленні Raga.

Нагадаємо, Лондонський арбітраж 26 червня 2017 року зобов'язав СКМ заплатити $760 млн за "Укртелеком" попередньому покупцеві - Raga Establishment Ltd (колишня назва - Epic Telecom Invest Ltd). Саме після цього рішення пішло замороження активів Ріната Ахметова Окружним судом Нікосії.

Із судових рішень випливає, що переговори між Raga і СКМ з приводу "Укртелекому" почалися в серпні 2012 року, через трохи більше ніж рік після приватизації компанії. Згідно з аргументами СКМ, переговори почалися на вимогу екс-президента України Віктора Януковича. Нібито він попросив Ріната Ахметова купити частку в "Укртелекомі".

СКМ також заявив у суді, що 100% власником "Укртелекому" був Дмитро Фірташ. Raga зі свого боку заявляє, що власником акцій, в тому числі і на момент переговорів з СКМ, був Денис Горбуненко, а Фірташ був тільки кредитором.

У 2013 році угода вартістю $860 млн відбулася. СКМ заплатив $100 млн, але потім оплата була зупинена. За версією відповідача, СКМ тільки після покупки вдалося провести аудит "Укртелекому" - і з'ясувалося, що попередній власник не виконував своїх інвестиційних зобов'язань перед державою. Компанія протягом п'яти років після приватизації мала вкласти в актив $450 млн інвестицій; побудувати і передати в державу мережу спецзв'язку. Крім того, в корпорації з'ясували, що сама приватизація була проведена поза законом, без розкриття реальних бенефіціарів.

Тому СКМ вирішила не платити Raga наступні транші відповідно до угоди і висунула зустрічні вимоги - розірвати договір про придбання і повернути перший транш за "Укртелеком".

Однак арбітраж підтримав вимоги Raga щодо виплати грошей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram