ГоловнаПолітика

Суд установив дедлайн для розгляду справи Януковича

Дебати відбудуться щонайпізніше 1 серпня.

Суд установив дедлайн для розгляду справи Януковича
Фото: criminal-advocat.com/

Оболонський районний суд Києва має намір завершити розгляд справи колишнього президента Віктора Януковича, якого звинувачують у державній зраді, до 1 серпня.

Про це повідомив головуючий у колегії суддя Владислав Дев'ятко.

На засіданні в середу суд допитав як свідка захисту колишнього старшого офіцера Військово-морських сил Андрія Раппопорта, який був помічником командувача ВМС з особливих доручень під час анексії Криму Росією.

Свідок стверджує, що під час захоплення півострова Міністерство оборони не давало команд на збройну відсіч російським військовим. Раппопорт також зазначив, що зараз є пенсіонером і проживає в Криму. Допит свідка тривав близько години.

На наступному засіданні, 8 червня, суд має намір допитати екс-охоронців колишнього президента.

Також суд установив дату завершення розгляду справи і проведення судових дебатів. "Суд визначає остаточну дату дебатів - 30 і 31 липня 2018 року. Резервна дата - 1 серпня", - оголосив суддя Дев'ятко.

Це рішення спровокувало протест з боку захисту. Адвокат Віталій Сердюк почав вимагати від суду дати захисту щонайменше 5 місяців для підготовки до дебатів і зазначив, що цей термін ще треба буде узгодити з Януковичем.

Тим часом Дев'ятко послався на завантаженість Оболонського суду і підкреслив, що в разі відмови адвокатів брати участь у дебатах, екс-президентові виділять держзахисника.

Нагадаємо, Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 р., перебуваючи на території РФ, він скоїв держзраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму й об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Колишнього президента звинувачують у зраді (ч. 1 ст. 111 КК), пособництві в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).

Януковича судять заочно у зв'язку з тим, що він переховується від правосуддя на території Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram