ГоловнаПолітика

Суд переніс обрання запобіжного заходу для Бубенчика

Держзвинувачення просить про домашній арешт.

Суд переніс обрання запобіжного заходу для Бубенчика
Иван Бубенчик
Фото: Lb.ua

Печерський районний суд Києва переніс обрання запобіжного заходу учасникові Революції гідності Івану Бубенчику на 27 квітня.

Про це оголосив суддя Олексій Соколов, задовольнивши клопотання захисту Бубенчика в зв'язку з неявкою двох із чотирьох адвокатів підозрюваного.

Засідання почалося о 09:30, держзвинувачення представляла заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська. Вона просила відправити Бубенчика під домашній арешт.

Народні депутати Єгор Соболєв і Семен Семенченко, своєю чергою, подали клопотання про взяття Бубенчика на поруки.

Нагадаємо, Івана Бубенчика затримали 3 квітня на кордоні під час спроби виїхати в Польщу і привезли до Києва для обрання запобіжного заходу.

Від самого початку Бубенчика повідомили про підозру в убивствах співробітника правоохоронного органу і військовослужбовця внутрішніх військ і замаху на вбивство військовослужбовця 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності, а також у придбанні і носінні вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу (п.п. 1, 12 ч. 2 ст. 115, ст. 348, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України).

Прокуратура клопотала про арешт, але 3 квітня суду запобіжний захід обрати не вдалося. Вранці 4 квітня генпрокурор Юрій Луценко назвав неправильною кваліфікацію дій Бубенчика, яку визначили працівники Департаменту спецрозслідування ГПУ Сергія Горбатюка, і змінив групу прокурорів у цій справі. Її очолила Анжела Стрижевська. Луценко доручив їй "об'єктивно кваліфікувати" дії Бубенчика.

5 квітня Стрижевська на суді повідомила, що підозру Бубенчику буде змінено. У зв'язку з цим клопотання про обрання запобіжного заходу відкликано. Пізніше цього ж дня з Бубенчика зняли підозру в убивствах, залишивши підозри в посяганні на життя співробітників правоохоронного органу і в незаконному поводженні зі зброєю. На відміну від цих статей, ст. 115 КК (умисне вбивство) не підпадає під дію закону про амністію для майданівців.

Іван Бубенчик став відомим, коли два роки тому зізнався в розстрілі правоохоронців. Після тих подій Бубенчик пішов в АТО, служив у батальйоні "Дніпро-1", пізніше став командиром батальйону "Захід-2". Усі чотири роки, які передували затриманню, він проходив у справі розстрілів на Майдані як свідок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram